Tri dychové cvičenia, ktoré vás zbavia stresu a zaženú depku

Krátke dni a chladné večery v kombinácii s pracovným stresom a nelichotivou epidemiologickou situáciou nie sú práve balzamom na dušu. Na zníženie úzkosti, stresu a depresie môžete použiť overené dychové techniky, ktoré spoľahlivo fungujú tisíce rokov. A to nie za týždeň, o mesiac, či po rokoch praktizovania, ale za pár minút.

05.12.2020 14:00
dýchať, dýchanie, správne dýchanie Foto:
Brušné dýchanie upokojuje myšlienky srdce aj krvný tlak.
debata

Dych je náš spojenec

Dychové techniky majú obrovskú silu, ktorú si málokedy uvedomujeme. Profesorka medicíny z univerzity v Arizone Ester Sternberg prízvukuje: „Pri zmenách na tele alebo na duši sa nám mení aj dych. Ak ho správne uchopíme a ovládneme, tak práve zmenou rytmu dychu vieme pôsobiť na naše telesné a myšlienkové pochody.“ Základom je preto stať sa vládcom svojho dychu a už vám nikdy nebudú veliť emócie.

Dýchajte do slamky

Neberte to doslovne, ale klinická psychologička Regine Muradian hovorí o dýchaní do slamky ako o okamžitej pomoci vo chvíli, keď sa vás začnú zmocňovať náhly stres a panika. Stres a úzkosť podvedome nastavia dýchanie na rýchle a plytké. No vy to spravte inak. Nadýchnite sa a vydychujte čo najpomalšie cez našpúlené pery, akoby ste medzi nimi mali slamku. Uvidíte s akou intenzitou a rýchlosťou dostanete stresové návaly pod kontrolu.

Brušné dýchanie

Ide o nenápadné dýchanie, ktoré upokojuje myšlienky srdce aj krvný tlak. Začnite sa nadychovať do brucha. Hrudník nechávajte nehybný a predĺžte nádych na 5 – 6 sekúnd. Rovnako dlhý by mal byť aj výdych. Takto môžete dýchať napríklad počas porady a stresové hormóny aj zabudnú, že by sa mali vyplaviť do krvi. Je to veľmi uvoľňujúce cvičenie, ktoré sa hodí po náročnom dni aj na uspokojenie myšlienok pred spaním.

Energetické dýchanie

Zaujímavosťou tohto dýchania je, že ak ste unavení, dodá vám energiu. Ak pociťujete úzkosť, zlepší vám náladu a ak nemôžete zaspať, bude sprievodcom do ríše snov. Sadnite si pohodlne na stoličku a začnite sa nadychovať. Pritom si predstavujte, ako dych prúdi cez váš nos až do centra pod pupkom. Keď sa maximálne nadýchnete, zadržte na 3 – 5 sekúnd dych a pomaly vydýchnite. Toto opakujte 15 minút a začnú sa diať priaznivé zmeny.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #panika #stres #dýchanie #dychové cvičenia #brušné dýchanie #hlboké dýchanie

+ Rozdelíte si denné jedlo na viacero porcií, úspech sa rýchlo dostaví.
Očakávajte dobré správy ohľadom...

+ Chýba vám elán, slnečné lúče vám pomôžu doplniť energiu a vitamín D.
Očakávajte uznanie za vašu tvrdú...