Ak sa často potíte pri športe či saunovaní, čelíte zvýšenému úbytku tekutín a časti minerálov, horčík nevynímajúc. Aj tí, ktorí dodržiavajú vegetariánsku alebo vegánsku stravu, sa musia uistiť, že v jedálničku majú dostatok horčíka. Veľa stresu môže takisto viesť k vyššej potrebe horčíka, ktorý musíte organizmu nejako dodať. Čím vyššiu hladinu tohto minerálu máte v krvi, tým lepšie pracujú mitochondrie. Telo je pokojné a zároveň plné energie. Horčík je pre náš organizmus nenahraditeľný – pomáha v látkovej premene tukov, sacharidov a bielkovín, je nevyhnutný pre tvorbu energie v bunkách.
Odporúčaná denná dávka horčíka pre dospelých je 4,5 mg/kg telesnej hmotnosti, pre ženy je to okolo 300 mg, pre mužov 350 mg. Športovci, dojčiace ženy či ľudia dlhodobo pod stresom by mali tieto dávky zvyšovať, aj o 30 percent.
Potraviny s vysokým obsahom horčíka – zoradené od tých s najväčším obsahom horčíka
- Pšeničné otruby
- Semiačka: (sezamové, ľanové, chiamg, mak, slnečnicové, tekvicové)
- Kakaový prášok
- Amarant
- Guinoa
- Pšeničné klíčky
- Orechy
- Tmavá čokoláda s min. 70 % obsahom kakaa
- Naturálna ryža
- Bulgur
- Strukoviny: (hrášok, fazuľa, sója)
- Ovsené vločky
- Zelená listová zelenina: (rukola, mangold)
- Sušené banány