Googlu vládne hnačka a úzkosť! Viete, aké choroby hľadajú online Slováci?

Ruku na srdce, asi ste to zažili už aj vy. Niekde bolí, kdesi pichá, na koži sa objavila nepríjemná výražka alebo už pár dní pociťujete únavu či bolesti brucha. A namiesto doktora zamierite k "pánovi Google-ovi".

03.11.2020 07:00
Google vyhľadávanie, klávesnica, lupa,...
Ako často hľadáte symptómy svojej choroby na internete vy?
debata

Digitálna doba priniesla so sebou možnosť dostať sa k informáciám jediným klikom. Bohužiaľ, často aj k neovereným či neúplným. To však nebráni ľuďom, aby využívali možnosti aktuálnych čias a pravidelne si googlili o svojich zdravotných problémoch, skutočných, ale niekedy aj celkom vymyslených.

Nedávny prieskum, ktorého výsledky priniesol portál Lenstore.co.uk, si vzal pod lupu jednotlivé európske národy a na základe histórie vyhľadávania určil, ktoré z nich sa utiekajú k diagnózam v online priestore najčastejšie a ktoré vyhľadávajú najviac rozmanitých chorôb. Prvú priečku podľa výsledkov obsadili obyvatelia Pyrenejského poloostrova, konkrétne Španieli.

Vyhľadávanie až 410 rozličných diagnóz či symptómov na 100-tisíc obyvateľov im prisúdilo prvú priečku v rebríčku. Ďaľšie národy za Španielmi výrazne zaostávajú: druhí skončili Francúzi s počtom 152 vyhľadávaní symptómov a tretí Dáni s číslom 143. V zozname krajín zahrnutých v prieskume skončilo Slovensko pomerne pozitívne. Teda v zmysle, že neprepadá natoľko sebadiagnostike ako mnohé iné európske národy. Štúdia ukázala, že na Slovensku je to len 41 vyhľadávaní symptómov na 100-tisíc obyvateľov. Menej sa o svoje choroby online zaujímajú už len Poliaci a Íri.


View Full Version (via Lenstore)

Prieskum tiež ukázal, aké najčastejšie symptómy ľudia vyhľadávajú, pričom vznikol celosvetový a celoeurópsky rebríček a potom tiež zoznam jednotlivých krajín. Tak napríklad v európskom priestore je najčastejším symptómom, ktorý si ľudia googlia, hnačka. K nej sa pridáva tiež úzkosť a závrat. V zozname sa ocitli aj symptómy ako horúčka, vracanie či zvonenie v ušiach alebo klasickejšie bolenie hlavy či migréna. Na Slovensku patrí medzi najčastejšie vyhľadávané symptómy medzi užívateľmi internetu bolesť hrdla (priemerné mesačné vyhľadávanie zaznamenalo tento symptóm 4400-krát). Pre porovnanie priemerné mesačné vyhľadávanie symptómov ohľadom zdravia na Slovensku sa pohybuje na číslo okolo 50-tisíc vyhľadávaní. V susednom Česku najviac užívateľov internetu zaujíma vracanie (22 200 vyhľa­dávaní) a celkovo ide v priemere o 166-tisíc vyhľadávaní mesačne. V Poľsku trápi ľudí zase spomenutý závrat, respektíve vertigo (pocit závratu).

Sebadiagnostika na internete však môže vo finále spôsobiť viac škody ako osohu, hoci má, samozrejme, aj určité benefity. Ako píše Pall Mall Medical s odvolaním sa na lekára Chun Tanga, najväčším problémom je kvalita obsahu a zdieľaných informácií. Cez googlenie symptómov sa ľudia často dostávajú na nespoľahlivé webové stránky, ktoré poskytujú neúplné informácie, zlé algoritmy, a teda nesprávne závery a nesprávne pokyny. Niekedy však nastane aj presný opak, že laik zamieri na stránku, ktorá je určená odborníkovi s patričným vzdelaním. Ani to mu vo finále neprináša úžitok. Tretím problémom je potom vznik takzvanej cyberchondrie, ktorá môže súvisieť s nadmernou diagnostikou, nárastom psychologických porúch (napríklad úzkosti), nesprávnou diagnózou.

Ak patríte k tým, ktorí hľadajú symptómy svojho zdravotného stavu aj na internete, mali by ste sa riadiť nasledovným:

  1. Používajte iba uznávané a spoľahlivé webové stránky.
  2. Uistite sa, že informácie nie sú zastarané alebo irelevantné z geografického hľadiska.
  3. Výsledkom každého vyhľadávania by malo byť zaistenie konzultácie s lekárom – či už ide o lekárnika, ktorý môže vyhodnotiť mierne príznaky, alebo zdravotnú sestru alebo lekára, pokiaľ ide o pretrvávajúce a vážne príznaky.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Google #bolesť #internet #diagnostika

+ Zelenina na tanieri znamená viac vitality a lepšiu náladu.
Stanovte si realistické ciele, aby ste sa vyhli...

+ Pravidelná hydratácia je základom šťastia a zdravia.
Ak niečo robíte, nezabudnite si svoju prácu aj uložiť....