Je to vlastne jeden z prostriedkov, ktoré môžete použiť na prirodzený boj s týmto zdravotným problémom.
Dať si šálku čaju v správnom čase – to dokáže priam zázraky. Niektoré zahrejú v sychravom počasí, iné uhasia smäd, privodia spánok či nabijú energiou. Čaj však dokáže ešte oveľa viac: Ako prírodný liek sa dá použiť proti rôznym ochoreniam. Skvelým príkladom takéhoto využitia je ibištekový čaj.
Ibištek pôvodne pochádza z tropických oblastí. Medzičasom sa však rastlinka udomácnila aj v našich záhradách, ktoré zdobí nádhernými kvetmi. Z mnohých druhov ibišteka sú však na prípravu čaju zaujímavé iba kvety ibišteka sudánskeho (Slez africký, Hibiscis Sabdariffa).
Na prípravu čaju sa používajú iba sušené kalichy, nie celé kvety. Vhodným množstvom je šesť čajových lyžičiek sušeného kvetu, ktoré sa zalejú litrom vriacej vody. Kvety by sa mali lúhovať vo vode až 8 minút. Vďaka mierne kyslej, ovocnej chuti ide o osviežujúci a povzbudzujúci nápoj.
Čaj nielen chutí, ale ako dokazujú odborné štúdie, priaznivo ovplyvňuje krvný tlak. Pod štúdiu sa v tomto smere podpísala aj Univerzita v Bostone (Tufts University), ktorej výsledky priaznivého účinku čaju z ibišteka na zníženie krvného tlaku boli zverejnené v roku 2008 v časopise „Journal of Nutrition“.