Budíte sa ráno unavení? Vyvarujte sa týchto piatich chýb pred spaním

Kvalitný spánok je základom dobrého rána a úspešného dňa. Lenže nie každých osem hodín strávených v posteli má rovnakú kvalitu. Preto je vhodné vyvarovať sa večer aktivitám, ktoré sa zdajú neškodné, ale v konečnom dôsledku znížia kvalitu vášho nočného oddychu.

30.08.2020 07:00
žena,spánok,odpočinok,relax,sen Foto:
Alkohol narúša prirodzenú schopnosť mozgu prejsť do hlbokého spánku a využiť oddych na maximum.
debata

Alkohol

Mnoho ľudí pohár piva, alebo vína považuje za skvelý nástroj na zaspávanie. Alkohol je naozaj doslova skratka do ríše snov. No kvalita spánku bude nedostatočná. Alkohol totiž naruší prirodzenú schopnosť mozgu prejsť do hlbokého spánku a využiť oddych na maximum. Prespíte teda osem hodín, ale kvalita bude nízka. Z dlhodobého hľadiska sa tak budete počas dňa cítiť stále viac a viac unavení. A nepomôže vám ani spať o hodinu viac.

Nesprávne oblečenie na spánok

Do postele nemusíme chodiť vždy len spávať. Od voľby činnosti závisí aj voľba oblečenia. Umelé a saténové košieľky si nechajte na chvíle erotickej zábavy. Na kvalitný spánok voľte prírodné materiály. Ideálne sú bavlna a vlna. Vynechajte syntetiku. Nepôsobí dobre na pokožku a reguláciu vlhkosti. To môže znamenať časté budenie a nepríjemné potenie.

Kofeín aj po obede

Kofeín nedodáva telu energiu, ale blokuje receptory únavy. Preto prichádza potreba spánku neskôr a telo má pocit, že si nepotrebuje oddýchnuť. Výsledok je horšia kvalita spánku. Platí, že čím menej kofeínu prijmete poobede, tým menej ho budete potrebovať nasledujúci deň doobeda, pretože budete omnoho viac oddýchnutí.

Nevhodné návyky

Mozog potrebuje počas spánku pretaktovať na istú vlnovú dĺžku. To sa nedá tak, že z rozbehnutej mysle okamžite zastavíte a prejdete do relaxu. Skúste sa vyhnúť sociálnym médiám, ktoré vyžadujú intenzívne vnímanie a často rozrušia. Aj negatívnym správam, práci, sledovaniu monitora. Skúste radšej čítanie, počúvanie hudby, príjemný rozhovor vo dvojici.

Nepravidelný odchod do postele

Telo najlepšie funguje v stereotypoch. Ak raz budete dlhšie hore, nič sa nestane. No pre kvalitu spánku je najlepšie chodiť do postele v rovnakom čase. Vtedy bude spánok efektívny a telo bude mať svoj automatický biorytmus. Časom sa budete budiť oddýchnutí a aj bez budíka.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #oddych #spánok #dobrý spánok #nepokojný spánok #kvalitný spánok #pravidelný spánok

+ Pocítite oslabenie imunitného systému, prospeje vám krátky pôst.
Nové pracovné príležitosti otvoria...

+ Pravidelne regenerovať svoje sily je správne, inak padnete únavou.
Podnikanie bude smerovať dopredu a vy budete...