Ako sa dostať v lete rýchlo do plaviek?

S kilogramami, ktoré špatia postavu môže byť rýchlo koniec. Ani v letných mesiacoch totiž nie je neskoro na zhadzovanie nadbytočného tuku v oblasti pásu, bokov a stehien. Poradíme ako na to.

24.07.2020 15:30
obezita, chudnutie, diéta Foto:
Nikdy nie je neskoro. Ani v lete na chudnutie do plaviek!
debata (1)

Menej kalórií, užší pás

Cvičenie a diéta sú väčšinou behom na dlhé trate. Prinášajú zaručený výsledok, hoci si naň treba trpezlivo počkať. Pokiaľ sme v časovej tiesni a na pláži chceme očariť ladnými krivkami, na pomoc prichádza rýchlokurz chudnutia. Zbavovanie sa neestetického podkožného tuku je v danom prípade založené na úplnom vylúčení niektorých potravín a nápojov z jedálneho lístka.

Alkohol zvýši chuť do jedla

Pohár vína, piva či sladené koktaily sú zabijakom štíhlej línie. Obsahujú zväčša takzvané prázdne kalórie, teda taký zdroj energie, ktorý nemá pre ľudské telo takmer žiadnu výživovú hodnotu. Štúdie zistili, že pitie alkoholu spomaľuje proces chudnutia. V nedávnom výskume sa podával myšiam etanol počas troch dní. Výsledky pôsobenia alkoholu na tieto zvieratá bol prekvapujúci. Myši priberali na váhe. Výskum teda preukázal, že alkohol môže vyvolať v mozgu signály hladu a produkciu hormónov, ktoré zvyšujú chuť do jedla. Iný výskum zase prezrádza, že etanol je zlým spoločníkom dobrého spánku. Predlžuje dobu zaspávania a skracuje nočný odpočinok. Unavené a vystresované telo sa tak pomalšie zbavuje telesnej váhy.

Čím nahradiť biely chlieb?

Biely chlieb sa takisto podpisuje pod priberanie na hmotnosti. Obsahuje totiž takzvané rýchle sacharidy, to je cukry, ktoré sa rýchlo dostávajú do krvného obehu. Takýmto spôsobom sa zvýši hladina krvného cukru a hormónu inzulínu. Po krátkom návale energie dochádza k jej prepadu. Telo sa stáva unavené a lenivé. Podľa jednej zo štúdií, ktorá skúmala vplyv jednoduchých sacharidov na priberanie na vzorke asi desaťtisíc ľudí vyplynulo, že konzumácia tejto potraviny zvyšovala telesnú hmotnosť o 40 % rýchlejšie oproti potravinám, ktoré takýto druh cukrov neobsahujú. Hoci sa vynechanie chleba zo stravovacieho plánu môže javiť ako jednoduchý spôsob chudnutia, nie každý ho môže zvládnuť. Namiesto bieleho chleba sa odporúča konzumovať v primeranom množstve pečivo s vysokým obsahom vlákniny, ktorá reguluje pocit hladu a prečisťuje tráviaci trakt.

Káva áno, ale bez prísad

I keď sa káva vo všeobecnosti považuje za skvelého pomocníka v boji proti nadváhe, v niektorých prípadoch môže mať celkom opačný efekt. A to najmä vtedy, ak do čierneho moku pridávame smotanu, šľahačku, likéry a cukor. Šálka čiernej nesladenej kávy má doslova len zopár kalórií, ale jedna lyžica smotany zvýši jej energetickú hodnotu o 35 kcal a pri cukre ešte viac. V priemere môžeme pri pití ochutenej kávy nabrať navyše aj 500 kcal týždenne.

Ruky preč od „zdravých“ štiav

Ovocné šťavy pôsobia na prvý pohľad z hľadiska zvyšovania kalorického príjmu nevinne. Ovocie evokuje zdravie a relatívne nízky obsah cukru. Ak je však v koncentrovanej podobe, obsahuje veľké množstvo cukru, ktorý je hlavným dôvodom zvyšovania hmotnosti. Podľa nedávneho výskumu znížená spotreba ovocných štiav sa dokáže podpísať pod znížený výskyt nadváhy, obezity a chorôb, ktoré s ňou súvisia. S podobnými závermi prišla aj štúdia uverejnená v magazíne American Journal of Public Health. Podľa výsledkov výskumu nadmerná konzumácia ovocnej šťavy sa spája tiež s vyšším rizikom vzniku obezity u detí a mladistvých. Vhodnou alternatívou za sladené nápoje je pitná voda, málo mineralizované vody a nesladený čaj.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #leto #chudnutie #plavky #Nikdy nie je neskoro

+ Vyvážená strava prinesie viac energie a pocit šťastia.
Dokumenty nepodpisujte hneď, potrebné je čítanie, inak...

+ Pocítite prílev vnútorných síl a zvýši sa vám chuť do života.
Vykročíte správnou nohou a problémy vyriešite bez...