Taliankam chutí alkohol čoraz väčšmi! Koľko pohárikov je už veľa?

V Taliansku rastie počet osôb s rizikovou konzumáciou alkoholu, takých ľudí je už 8,7 milióna. Nárast sa podľa údajov z minulého roka týka predovšetkým žien.

21.07.2020 09:00
piť alkohol, žena pijúca alkohol Foto:
Pozor na alkohol!
debata

Tie to s pitím alkoholických nápojov preháňajú a stále častejšie pijú aj mimo času jedla, píše taliansky denník La Repubblica.

Správa, ktorú publikoval taliansky Hlavný ústav zdravia (ISS) ukazuje prehlbovanie rizikového správania sa u miliónov spotrebiteľov. Podľa expertov je to tendencia, ktorá sa prejavuje aj v dôsledku nedostatočných preventívnych opatrení a marketingu spojeného so šírením falošných správ.

Zo správy vyplýva, že v krajine je najmenej 8,7 miliónov rizikových konzumentov alkoholu, teda tých, ktorí pijú príliš veľa alebo príliš často. Počet takýchto mužov zostáva pomerne stály, ide o 6,2 milióna konzumentov, rastie však počet takých žien, ktorý teraz dosahuje asi 2,5 milióna. A to nie je všetko: viac ako päť miliónov ľudí starších jedenástich rokov (14,2 percenta mužov a 6,1 percenta žien) uviedlo, že to obvykle s konzumáciou alkoholických nápojov preháňajú. Asi 16 miliónov Talianov (40 percent mužov a 20,4 percenta žien) pije mimo jedla. To je vyšší nárast, než sa predpokladalo. Aj v tomto prípade stúpa počet Talianok, ktoré pijú alkohol mimo jedla: kým v roku 2017 to bolo 19,4 percenta žien, v roku 2018 to už bolo 20,4 percenta. Stúpa tiež počet žien, ktoré pijú šesť a viac pohárov alkoholu pri jednej príležitosti alebo ktoré boli za posledný rok najmenej raz opité.

„Ženy považujú pitie alkoholu za symbol ich spoločenského postavenia,“ hovorí Emanuele Scafati, riaditeľ Národného observatória pre konzumáciu alkoholu a riaditeľ centra Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) pre otázky alkoholizmu a s ním súvisiacich problémov. „Rastie predovšetkým počet tých najmladších a žien v produktívnom veku,“ uvádza.

Pokiaľ ide o tie najmladšie dievčatá a to sa týka aj dievčat mladších štrnástich rokov, prejavuje sa tu podľa SCAF snaha o emancipáciu. „Problém tkvie v tom, že ide o maloleté a žiadny mladý človek do osemnástich rokov nemá schopnosť metabolizovať alkohol,“ varuje vedec. „Pomocou marketingu a médií sa alkohol stáva akousi hodnotou, ktorú mladí chcú dosiahnuť, lebo v tomto veku sú zraniteľnejší,“ dodáva.

Alkohol je totiž akýsi sociálny lubrikant, ktorý je schopný odbúrať racionálnu kontrolu, pomôže sa uvoľniť a s väčšou sebadôverou nadväzovať vzťahy. Je tu však aj ďalší aspekt. „Niektoré dievčatá vo veku medzi 12 a 13 rokov uvádzajú, že sa potrebujú zviditeľniť. Pomocou značkových či veľmi drahých nápojov sa snažia vyvolať reakciu – a to aj u dospelých – aby ukázali, že už nie sú deti,“ hovorí Emanuele Scafati.

Dospelé ženy ide podľa neho rozdeliť do niekoľkých skupín. Jedny chcú ukázať, že sú schopné robiť to, čo muži. Dnes je tiež viac príležitosti ku konzumácii alkoholických nápojov, napríklad u žien, ktoré si chcú budovať kariéru. Úloha žien sa zmenila. Vychádzajú z domovov, viac sa stretávajú a majú bohatší spoločenský život.

V Taliansku má alkohol na svedomí každý deň 48 osôb. Ženy sú pritom zraniteľnejšie ako muži. Žena by nikdy nemala vypiť viac ako jeden pohár za deň. „Ak vypije viac, vzrastie u nej riziko vzniku rakoviny prsníka, keď vypije tri poháre, riziko vzrastie o 50 percent,“ uvádza Scafati. Vplyvy alkoholu na zdravie sú mnohopočetné. Patrí medzi ne 12 druhov rakoviny, cirhóza pečene a nehody na cestách pod vplyvom alkoholu, ktoré sú najrozšírenejšie príčinou úmrtia medzi mladými ľuďmi v Taliansku, v Európe i vo svete.

debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #alkohol #žena

+ Dovolenku si zaslúžite nielen pre radosť ale aj pre nevyhnutné zdravie.
Tímová spolupráca...

+ Prepracovanie a únavu nepodceňujte, radšej si do sýta oddýchnite.
Peniaze, ktoré vám ponúkajú si zaslúžite, načo...