Postará sa upratovanie o štíhlu líniu?

Vytieranie podlahy sa môže stať športom. Aspoň toto si myslia niektorí vedátori o upratovaní, podľa ktorých dokážeme pri tejto činnosti spáliť podobné množstvo kalórií ako vo fitnescentre.

20.06.2020 12:00
upratovanie, žena, domácnosť, Foto:
Čistenie podlahy je kombináciou kardiovaskulárneho a silového tréningu.
debata

Ak nie je čas na seba

Pri starostlivosti o deti, partnera či domácnosť nezostáva veľa času na cvičenie a budovanie štíhlej postavy. Plánovanie športových aktivít v posilňovni sa tak redukuje na minimum a na cvičenie doma takisto nemáme veľa priestoru. Odborníci zo sveta fitnes si však nemyslia, že žena v domácnosti nemá šancu na získanie krásnej figúry. Tam, kde nie je čas na posilňovňu, údajne rovnako dobre poslúži aj upratovanie. A pomôcky na posilňovanie? Vedro s handrou. Zatiaľ čo pol hodina intenzívneho behu na bežiacom páse nás pripraví približne o 300 – 350 kilokalórií, šesťdesiat minút upratovania spáli 200 kcal v závislosti od veľkosti podlahy.

Cviky ako vo fitku

Upratovanie v sebe spája podobné pohyby ako pri cvičení. Pozostáva z ťahania, tlačenia vecí, dvíhania. Nevyhneme sa krúživým pohybom s rukami, predkláňaniu, robeniu drepov a noseniu vedra. Čistenie podlahy je kombináciou kardiovaskulárneho a silového tréningu. Po umytí špinavého povrchu totiž často lapáme po dychu, potíme sa a sme unavení. Ide v podstate o znamenie toho, že srdce pracuje na plné obrátky a rovnako intenzívne míňa aj nahromadenú energiu. Zabrať dostávajú nielen horné končatiny a ich svalové partie ako biceps, ramená či triceps, ale účinne precvičíme aj dolné končatiny, stehná a zadok.

Ako z čistenia vyťažiť maximum?

V prípade, že túžime spáliť viac ako spomínaných 200 kcal, potrebujeme na upratovanie vynaložiť viac sily. Posilňovacie cvičenia na ruky a chrbát nahradí napríklad prenášanie malých kusov nábytku. Namiesto utierania prachu okolo malej skrine, tento kus nábytku zľahka nadvihnime, premiestnime o niekoľko desiatok centimetrov na bok a poumývajme podlahu. Po usušení miesta pokračujme s vrátením nábytku do pôvodného stavu. Závažia či „činky“ v tomto prípade nahradil nábytok a kardio tréning rýchle vytieranie špinavého povrchu zeme.

Posilňujeme brucho aj ruky

Intenzitu upratovania a zároveň aj cvičenia zvýši čistenie všetkých, dokonca aj nedostupných miest. Ak necítime pri upratovaní veľkú záťaž a nepotíme sa, môžeme si pomôcť prenášaním vedra s vodou z jedného miesta bytu do druhého. Každý pohyb s vedrom pomáha precvičovať horné a dolné končatiny. Veľkosť záťaže sa odvíja od množstva vody. Okrem rúk dostáva zabrať aj takzvané jadro tela, ktoré tvoria najmä brušné svaly a spodný chrbát. Pozitívne účinky na dosiahnutie štíhlych rúk má aj žmýkanie handry. Posilňujeme tak svaly zápästia a zbavujeme sa tuku, ktorý sa u žien zvykne usádzať aj v oblasti tricepsu.

A čo iné domáce práce?

O spaľovanie kalórií sa vedia postarať aj iné domáce práce. Výpočty kalórií pri nasledujúcich činnostiach sa vzťahujú na dospelú ženu, ktorá váži 70 kg. Pri maľovaní stien v byte či dome dokážeme minúť za necelú polhodinu približne 90 kcal. O čosi viac námahy nás stojí umývanie okien, pri ktorom spálime viac ako 110 kcal za tridsať minút. Desaťminútové ustlanie postele nás pripraví o 35 kcal a hodinové varenie až o 210 kcal.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #cvičenie #chudnutie #fitnescentrum #upratovanie

+ Zdravé stravovanie prinesie spokojnosť a lepšie zdravie.
Trpezlivosť a dôkladnosť vás dovedú k vytúženým cieľom....

+ Pocítite oslabenie imunitného systému, prospeje vám krátky pôst.
Nové pracovné príležitosti otvoria...