Čo treba vynechať pri diéte, tuky alebo cukry?

Otázka, ktorá trápi vedcov už po desaťročia. Zatiaľ čo jedna skupina odborníkov velebí pri zhadzovaní nadbytočných kilogramov stravovanie s nízkym obsahom sacharidov, druhá časť vedátorov nedá dopustiť na nízkotučné diéty. Ktorý jedálniček zaberá viac?

13.06.2020 16:00
ovocie, zelenina, zdravé jedlo, diéta, chudnutie Foto:
Pre chudnutie je dôležitá celková úprava nášho stravovania.
debata

Hľadali odpoveď, kto chudne viac

Zaujímavú odpoveď ponúka Stanfordská univerzita, ktorá skúmala vzorku približne šiestich stoviek mužov a žien. Každý z nich bol v dobrom zdravotnom stave, skupina mala v priemere 40 rokov, ale aj obezitu, čo je BMI (Body Mass Index) nad úrovňou 33 bodov. Vedci skúmali ľudí po dobu približne jedného roka, pričom výskumná vzorka stratila za toto obdobie spolu tritisíc kilogramov. Išlo o priemernú stratu hmotnosti, pretože sa našli aj takí, ktorí počas výskumu pribrali až 27 kg. Väčšina výskumnej vzorky sa však chválila zhodením deviatich kilogramov. Ktorá skupina bola úspešnejšia, sacharidová alebo tuková?

Chudnutie bez zeleniny nefunguje

Na začiatku pokusu mala prvá skupina chudnúcich ľudí konzumovať v priebehu dvoch mesiacov iba 20 gramov sacharidov denne, čo je žalostne nízka dávka tejto makroživiny. Druhá skupina sa mala uspokojiť s konzumáciou rovnakého množstva tuku. Po uplynutí šesťdesiatich dní si obidve skupiny mali postupne navyšovať spomínané množstvo živín. Vedci neprezradili žiadnemu z účastníkov výskumu koľko kalórií v skutočnosti prijímajú každý deň. Inštruovali ich, aby zvýšili príjem zeleniny a konzumovali menej polotovarov, sladkých či slaných potravín. Na konci tretieho mesiaca vedci zistili, že spotreba tuku sa zmenou stravy zdvojnásobila. V takzvanej sacharidovej skupine sa však zvýšila spotreba tejto živiny z 20 až na 96 gramov.

Zlepšilo sa im zdravie

Po dvanástich mesiacoch prekvapili odborníci zaujímavými výsledkami. Bez ohľadu na to, v ktorej skupine sa ľudia nachádzali, pochváliť sa mohli zlepšením viacerých ukazovateľov. Došlo tak k úprave BMI, percenta telesného tuku, straty centimetrov v páse, krvného tlaku, inzulínu a hladiny glukózy v krvi. Vedci zároveň prekvapili tvrdením, že je jedno, v ktorej skupine sa ľudia nachádzali, spoločne za obdobie jedného roka každá z nich zhodila približne rovnaké množstvo hmotnosti.

Menej cukru, viac dobrého cholesterolu

Isté rozdiely sa predsa len našli. Napríklad skupina s nízkym obsahom tuku zaznamenala väčší pokles zlého (LDL) cholesterolu. V skupine s nižším obsahom sacharidov sa znížila nielen hladina zlého cholesterolu. Zároveň sa totiž zvýšili hodnoty dobrého (HDL) cholesterolu. Výsledky tejto štúdie ukazujú, že pre samotné chudnutie nie je dôležité obmedzovanie len tukov alebo len sacharidov. Kľúčovú úlohu pri diéte zohráva predovšetkým úprava stravy. Spočívať by mala v konzumácii väčšieho množstva kvalitných bielkovín z chudého mäsa, strukovín, rastlinných orechov a olejov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #chudnutie #sacharidy #stravovanie #cholesterol #tuky

+ Nezaťažujte sa niečím čo nie je vaša starosť, škodíte hlavne sami sebe.
Nekopírujte, nikdy tak sami nebudete so...

+ Naslúchajte svojmu telu, ono vie, čo je pre vás najlepšie.
Flexibilita a prispôsobivosť otvoria nové možnosti....