Dokáže káva spaľovať podkožný tuk?

Hoci sa vedci pred približne dvadsiatimi rokmi obávali, že čierny mok poškodzuje kardiovaskulárny systém, roky výskumov ukazujú jeho lepšiu stránku.

11.06.2020 14:10
French press, káva, kofeín Foto:
Káva sa pri diéte podáva bez cukru, mlieka alebo smotany.
debata

Chutnému horúcemu nápoju vyrobeného z kávových zŕn sa pripisuje ochrana pred obličkovými kameňmi, zlepšovanie pamäti a nálady, ale dokonca aj blokovanie zápalu ďasien. To však nie je zďaleka všetko. Pri pravidelnom pití kávy nemá šancu ani nadbytočný tuk.

Ako funguje kávová diéta

Podľa Boba Arnota, ktorý je autorom knihy The Coffee Loverś Diet pitím minimálne troch šálok kávy denne môžeme predísť viacerým chorobám a zároveň spáliť podkožný tuk. Primerané množstvo čierneho zlata posilní metabolizmus a srdcovocievne funkcie, čo sa podpíše na celkovom urýchlení chudnutia. Pre lepšie účinky „kávovej diéty“ by sme zároveň mali obmedziť príjem energie na približne 1500 kilokalórií denne. Nejde pritom o ľahkú úlohu, pretože ženy potrebujú denne konzumovať jedlo s hodnotou okolo 2000 kcal a muži asi o štyristo kcal viac.

Upravuje sa aj stravovanie

Ideálny jedálniček, ktorý je doplnený pravidelným pitím čiernej kávy, by sme si mali zostaviť z kvalitných proteínov z chudého mäsa, akým je najmä mäso z hydiny či králika. Na doplnenie energie poslúžia polysacharidy z celozrnného pečiva, ryže či zemiakov. Vitamíny a minerály, ktoré sú potrebné na správne fungovanie metabolizmu zase zabezpečí dostatočné množstvo ovocia a zeleniny.

Chudnutie bez jo-jo efektu?

Zaujímavá štúdia spred niekoľkých rokov preskúmala výsledky približne 25 programov na chudnutie. Odborníci pritom zistili, že komerčné stravovacie plány na zhadzovanie nadbytočných kilogramov dokážu produkovať slušné výsledky pri chudnutí. Má to však jeden háčik. Udržanie výsledkov je z dlhodobého hľadiska nereálne. Po chudnutí sa tak vo väčšine prípadov ozve takzvaný jojo efekt, pri ktorom sa po znížení hmotnosti a vrátení sa k štandardnému životnému štýlu dostávame naspäť do východiskovej hmotnosti. Niektorí ľudia v rámci výskumu uviedli, že po chudnutí pribrali naspäť nielen stratené kilogramy, ale aj čosi navyše. Čo sa udeje s telom v prípade, ak sa rozhodneme zhadzovať hmotnosť za asistencie kávy? Lahodný nápoj dokáže podľa vedcov udržiavať metabolizmus dlhodobo v aktívnom stave, čím by sa malo zamedziť neželanému jojo efektu.

Zázraky robí kofeín

Vedci z Mayo Clinic odporúčajú obmedziť príjem kofeínu na úroveň 400 mg denne, čo predstavuje štyri šálky kávy denne. Zdravotné výhody však poskytujú už aj tri dávky spomínaného nápoja denne. V prípade, že kofeín obsiahnutý v káve narúša spánok, vyvoláva napätie a nervozitu, svoju úlohu pri chudnutí splní 1 – 2 šálky denne. Hlavnou účinnou zložkou kávy je predovšetkým prírodný alkaloid zvaný kofeín. K jeho základným účinkom patrí stimulácia nervového systému. Kofeín povzbudzuje organizmus, v primeranom množstve zlepšuje schopnosť koncentrácie, myslenie, pamäť, zvyšuje krvný tlak a pomáha aj pri pravidelnom vyprázdňovaní.

Flavonoidmi proti rakovine

Káva obsahuje tiež vysokú dávku flavonoidov, teda látok, ktoré sa podieľajú na znižovaní oxidačného stresu. Tomuto stavu sa vo veľkej miere pripisuje vznik rakovinových buniek a nádorov. Okrem flavonoidov sa káva pýši aj obsahom vitamínov radu B, ktoré sú nevyhnutné pri metabolizovaní sacharidov a tukov, ale tiež pre zdravé fungovanie nervového systému. Minerálne látky a stopové prvky sú zastúpené mangánom, draslíkom, horčíkom a fosforom. Draslík a horčík podporujú činnosť srdca a svalov. Fosfor sa postará o kvalitu kostrového systému a zubov.

Ako sa pije káva v diéte?

Káva sa pri diéte podáva bez cukru, mlieka alebo smotany. Mlieko v káve, podobne ako pri čokoláde, inaktivuje antioxidanty. Cukor a smotana zvyšujú celkovú energetickú hodnotu nápoja. Pri pití kávy treba mať na pamäti, že sa podáva s dostatočným množstvom vody alebo minerálky. Káva povzbudzuje obličky a rýchlo odvodňuje organizmus. Tomuto stavu zabráni vypitie troch dcl vody zároveň so šálkou čierneho moku.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #chudnutie #kofeín #stravovanie #káva #metabolizmus #jojo efekt #flavonoidy #spaľovanie tuku

+ Doprajte telu to, čo si momentálne pýta, neberte to na ľahkú váhu.
Odpočinok a relaxácia sú nevyhnutné pre...

+ Vyskúšajte nové recepty, prekvapí vás, ako môžu potešiť.
Organizácia a plánovanie zvýšia vašu produktivitu....