Čo prináša zraku vysedávanie pri počítači?

Nadmerné používanie počítača môže viesť k množstvu fyzických problémov, medzi ktoré patria napríklad unavené, boľavé, červené oči, syndróm suchého oka, rozmazané videnie, bolesti hlavy, chrbta či zápästia. Uvedené ťažkosti majú spoločný názov, a to syndróm počítačového videnia. Ako ovplyvňuje kvalitu zraku?

19.05.2020 18:30
zrak, oči, okuliare, zdravie Foto:
Batesova metóda učí techniky a aktivity na prevenciu aj zlepšenie už zhoršeného videnia.
debata (1)

Keď sa oko nadmerne namáha

Syndróm počítačového videnia pochádza z anglického pojmu computer vision syndrome (CVS), pričom niektoré štúdie uvádzajú, že týmto syndrómom trpí až 90 % ľudí, ktorí sedia každý deň aspoň tri hodiny pred počítačom. Oči sú uspôsobené na pozeranie do diaľky, vtedy fungujú uvoľnene. Pri pozeraní na blízko sa náš zrak namáha. Podľa amerického očného lekára Dr. Batesa pri zaostrovaní na blízke predmety má očná guľa predĺžený tvar. „Pri dlhom pozeraní na blízko sa zrak extrémne namáha a permanentným udržiavaním očnej gule v predĺženom tvare sa táto postupne deformuje, teda z guľatého tvaru na pretiahnutý, elipsovitý tvar. Vytvaruje sa tak takzvané krátkozraké oko,“ vysvetľuje pre Pravdu Ing. Daniela Maťuchová z Centra ProVitalis.

Žmurkanie ochraňuje oko

Pri pozeraní na obrazovku počítača oko začína žmurkať menej, čo znamená, že slzy, ktorých úlohou je vyživovať a zároveň čistiť rohovku, neplnia svoju funkciu a oko “vysychá”. Syndróm suchého oka je častým javom najmä u dlhodobo pracujúcich s počítačom. Suché oko je náchylnejšie na zápal spojiviek. Používanie umelých sĺz tento problém len prehlbuje, pretože ak oči dostanú slzy zvonka, prestávajú produkovať tie vlastné. Žmurkanie umožňuje rozotrieť slzný film po rohovke, vrchnej časti oka. Pri pozeraní na obrazovku však oko žmurká menej. Už spomínané žmurkanie plní aj ďalšiu veľmi dôležitú úlohu, a to preruší strnulý pohľad, ktorý je typický pre ľudí pozerajúcich na obrazovku.

Krátky a rýchly pohľad?

„Charakteristickým znakom dobrého zraku je rýchly a krátky pohľad, čo zabezpečuje neustály pohyb očí. Pri sústredenej práci s počítačom je však pohyb očí minimálny. Strnulý pohľad vytvára napätie, ktoré má za následok postupné zhoršovanie zraku,“ vysvetľuje Daniela Maťuchová, ktorá sa venuje metóde prirodzeného zlepšeniu zraku. Rýchly a krátky pohľad je spojený s pohybom oka a so zaostrovaním na rôzne vzdialenosti. Pri práci s počítačom je však pohľad dlhú dobu udržiavaný v jednej konštantnej vzdialenosti, danej vzdialenosťou monitora od našich očí. Potom niet divu, že po skončení práce s počítačom máme problém s rozmazaným videním a chvíľu nám trvá, kým zaostríme na predmet v inej vzdialenosti.

Ako nestratiť periférne videnie

Ďalším problémom je, že pri práci s počítačom používame takmer výlučne centrálne videnie. Na úkor periférneho. Ak nebudeme používať niektoré svaly v našom tele, časom ochabnú a stratia svoju funkčnosť. Podobne je to aj s periférnym videním, ak ho nebudeme používať, postupne oň prídeme. Na druhej strane, ak príliš presiľujeme centrálne videnie, pomaly bude slabnúť aj to. V konečnom dôsledku sa oslabí celé oko. Je preto dôležité, aby bolo centrálne a periférne videnie v rovnováhe.

Kvalitu zraku ovplyvňuje aj stres

Hovorí sa, že najväčším nepriateľom človeka je pohodlná stolička. „Keď si uvedomíme, koľko času denne strávime pri počítači, a predpokladám, že sediac v nie práve ideálnej polohe (všelijako zhrbení, s prekríženými nohami a podobne), je nám jasné, že bude trpieť aj naša chrbtica, prejaví sa stuhnutosťou šije i celého tela,“ hovorí Maťuchová. Napätie v tele sa prejaví aj v našom zrakovom aparáte. Zhoršená cirkulácia krvi môže mať vplyv na zásobovanie sietnice kyslíkom a živinami. Napätie v očných svaloch sa prejaví v postupnom zhoršovaní zraku. Ďalším faktorom, ktorý ovplyvňuje kvalitu zraku je stres, preto aj zvládanie stresových situácií hrá dôležitú úlohu v prevencii vzniku či zhoršovania už existujúcich zrakových problémov. Akékoľvek napätie alebo snaha o silené videnie zrak zhoršuje. Naopak, odpočinok a relaxácia zrak zlepšujú.

Aký je návod na udržanie dobrého zraku?

Pri sedení za počítačom by sme si mali robiť časté prestávky, vstať od stola a poprechádzať sa. Ak nosíme okuliare, mali by sme si ich na chvíľu zložiť a oddýchnuť si. Robme si časté prestávky, vstaňme od stola, poprechádzajme sa. Ak nosíme okuliare, na chvíľu si ich zložme. Popozerajme sa po miestnosti, von oknom čo najďalej. Podmienkou je, aby sa oči pri pozeraní nenamáhali, takže nasilu nezaostrujme. „Žmurkajte, zhlboka dýchajte. Doprajte svojim očiam čo najviac prirodzeného svetla a rovnako odpočinku. Ak nosíte okuliare do diaľky a vidíte na obrazovku bez námahy, skladajte ich vždy pri pozeraní na blízko. Ak sú mínusové dioptrie vyššie a nevidíte ostro na monitor, porozmýšľajte nad slabšími okuliarmi, určenými len na prácu s počítačom,“ odporúča odborníčka.

Prirodzená metóda na zlepšenie zraku

Daniela Maťuchová je autorkou knihy s názvom Lepší zrak prirodzene, Praktický sprievodca na ceste za lepším zrakom. Vyšla pred tromi rokmi a je určená pre každého, kto sa zaujíma aj o iné ako len tradičné metódy zlepšenia zraku. Venuje sa problematike prirodzeného zlepšenia zraku pomocou Batesovej metódy a obsahuje informácie o tom, ako funguje náš zrak, čo spôsobuje jeho zhoršovanie i ako naň vplývajú okuliare. „Batesova metóda prirodzeného zlepšenia zraku, pomenovaná podľa už spomínaného očného lekára Dr. Batesa, učí techniky a aktivity na prevenciu ako aj zlepšenie už zhoršeného videnia. Je vhodná pri akomkoľvek zrakovom probléme, pre ľudí každého veku,“ uzatvára Daniela Maťuchová.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #prevencia #zrak #stres #krátkozrakosť #žmurkanie #syndróm počítačového videnia #Daniela Maťuchová

+ Zelenina na tanieri znamená viac vitality a lepšiu náladu.
Stanovte si realistické ciele, aby ste sa vyhli...

+ Začnite sa zaoberať konečne aj sami sebou, nie len ľuďmi okolo vás.
Ak sa vám momentálne v niečom darí,...