Prečo sa treba vyhnúť chudnutiu podľa celebrít?

Hoci sa viaceré známe osobnosti chvália štíhlym driekom, za týmito ladnými krivkami sa môže skrývať nebezpečný spôsob chudnutia. Obľúbenou metódou zhadzovania nadbytočných kilogramov je často obmedzenie jedálnička iba na pitie džúsov, smoothie alebo na jeden druh jedla. Na čo si dať pri diéte pozor?

03.05.2020 08:00
váženie, váha, chudnutie Foto:
Redukcia sacharidov môže vyvolať náladovosť, podráždenosť, nepokoj a mierne depresie.
debata

Šťava, kilá dolu a podvýživa

Netreba zabúdať, že nápoje so zníženým obsahom kalórií síce spočiatku pomôžu pri chudnutí,lenže neskôr si vyberú svoju daň v podobe straty energie a únavy. Medzi populárne zahraničné diéty patrí najmä pitie grapefruitovej alebo kapustovej šťavy. V obidvoch prípadoch ide o skvelý zdroj draslíka, vitamínu A a C. Takzvaná grapefruitová diéta bola populárna v 30. rokoch minulého storočia. Vedci z Clevelandu však tvrdia, že má viac negatívnych ako pozitívnych následkov pre ľudské telo. Ľudský organizmus má síce dostatok vitamínov, chýbajú mu však bielkoviny nevyhnutné pre rast a regeneráciu svalov, čo môže viesť k podvýžive organizmu.

Keto, áno či nie?

Ketogénna strava je založená na nízkom príjme sacharidov. V tele dochádza pri znižovaní tejto základnej látky k vzniku takzvanej ketózy, kedy začína organizmus prioritne spaľovať tuk namiesto sacharidov. Ketogénna diéta je naopak bohatá na bielkoviny a tuky. Medzi základné potraviny, ktoré tvoria jedálniček tohto spôsobu stravovania patria všetky druhy mäsa, mliečne výrobky so zníženým množstvom sacharidov ako napríklad smotana, tvaroh, jogurty a syry. Dovolená je aj konzumácia rýb, vajec a pestrú škálu stravovania dopĺňajú aj orechy, semená rastlín a všetky druhy zeleniny. Nevýhodou ketodiéty je vznik jojo efektu. Väčšina ľudí sa po skončení tohto spôsobu stravovania vráti k pôvodným návykom, ale tiež aj k východiskovej hmotnosti. I keď je ketogénna diéta plná lahodných potravín, redukcia sacharidov môže vyvolať náladovosť, podráždenosť, nepokoj a mierne depresie. Pri dlhodobom ignorovaní cukrov v strave môže dochádzať k strate energie, únave, ale aj zápche.

Pozor na čaje, ak preháňajú

Používanie bylinkových nálevov pri chudnutí nie je ničím novým ani nebezpečným, ak sa to s nimi nepreháňa. Väčšina čajov určených na detox či chudnutie môžu obsahovať listy senny, ktorá sa používa v preháňadlách. Výsledkom chudnutia tak nie je zhadzovanie nadbytočných kilogramov tuku, ale vody, čo môže viesť k silnej dehydratácii organizmu. Nedostatok vody v tele sa prejavuje únavou, bolesťami hlavy, kŕčmi a ťažkosťami so srdcom.

Vojenská či vlkolak strava

Prvá spomínaná diéta sľubuje zhodenie až piatich kilogramov v priebehu jedného týždňa. Spomínaný spôsob stravovania, ktorý nesie tiež pomenovanie Hot Dog diéta, je založený na konzumácii párkov v rožku, tuniakov či konzerv. Prísnou redukciou kalórií a konzumáciou nezdravým potravín vedie k rýchlej strate vody, nie však tukových zásob. Obmedzenie kalórií navyše spomaľuje metabolizmus, čo v konečnom dôsledku vedie k jojo efektu. Podobne nebezpečnou je aj „vlkolak strava“, ktorá sa zameriava iba na použitie ovocia, zeleninovej šťavy a vody počas dvadsiatich štyroch hodín počas splnu Mesiaca.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #chudnutie #čaj #podvýživa #metabolizmus #jojo efekt #ketodiéta

+ Začínate mať problémy s dýchaním, potrebujete pravidelný pohyb.
Zvýšte pozornosť pri zverejňovaní osobných...

+ Pocítite prílev vnútorných síl a zvýši sa vám chuť do života.
Vykročíte správnou nohou a problémy vyriešite bez...