Na zabezpečenie dostatočného množstva tohto dôležitého vitamínu sa zamerajte na nasledovné potraviny s vyšším obsahom vitamínu B9, ktorý je označovaný ako kyselina listová či folát
Strukoviny: Fazuľa a cícer patria medzi strukoviny s najvyšším obsahom folátov. Ale aj sójové bôby, biele fazule, šošovica a hrach poskytujú dostatok folátu.
Zelenina: Zelená listová zelenina, ako napríklad kel a špenát, sú výborným zdrojom kyseliny listovej. Ružičkový kel, karfiol, brokolica, špargľa, cvikla, paradajky či avokádo taktiež obsahujú značné množstvo B9.
Šaláty: V prípade šalátov za pozornosť stojí valeriánka, hlávkový šalát aj endívia (druh šalátu, ktorý sa najviac podobá hlávkovému šalátu).
Ovocie: Obsah kyseliny listovej v ovocí je nižší ako jej obsah v strukovinách či v zelenine, predsa len ju obsahujú napríklad jahody, čerešne, hrozno, maliny či melóny.
Obilniny: Otruby sú jednou z potravín, ktoré obsahujú veľa kyseliny listovej. Ovsené vločky a ale aj celozrnné potravinu dodajú telo vitamín B9.
Orechy a semiačka: Orechy ako mandle, arašidy, vlašské orechy, slnečnicové semienka, sezam a ľanové semienka, sú tiež cennými zdrojmi kyseliny listovej.
Živočíšne bielkoviny: Kyselina listová sa vyskytuje v menších množstvách aj v mäse, vajciach, rybách, mlieku a mliečnych výrobkoch.
POZOR! Potraviny s kyselinou listovou by sa mali skladovať v chladnejšom prostredí, mimo dosahu slnečného svetla, pretože folát je extrémne citlivý a veľa svetla či tepla ho ničí.