Kivi, zázvor či pomaranče – tieto potraviny s vysokým obsahom vitamínu C, ktoré musíme dovážať, neobsahujú toľko vitamínu C, ako sa o nich traduje. 100 gramov kivi asi 100 mg, pomaranče len slabých 50. Veľa druhov zeleniny obsahujú dokonca viac vitamínu C ako preslávené citrusové plody. A potom sú tu ešte „bomby“, ktoré obsahujú veľa vitamínu C ako je acerola (1700 mg na 100 g), šípky (1250 mg na 100 g), či rakytník rešetliakovitý(265 mg na 100 g). Ten sa už pestuje aj na Slovensku.
Rakytník obsahuje nielen vitamíny A, B, C a E, ale tiež poskytuje dostatok betakaroténu, čo je mimoriadne dôležité pre tehotné ženy. Rakytník je tiež bohatý na železo, horčík a zinok. Je obľúbený aj u vegetariánov a vegánov, pretože toto jasnožlté ovocie má okrem iného aj vysoký obsah vitamínu B12.
Iné potraviny
Hlavne v týchto časoch koronakrízy by sme mali dbať na zdravú stravu a dávať pozor na to, aby sme neoslabili imunitný systém. Okrem rakytníka to docielime aj inými potravinami ako je chren, kel, cvikla či šípky.