Drobnosti, ktoré treba dezinfikovať! Aj vtedy, keď sedíte doma...

Viac ako inokedy sa rieši hygiena a dezinfekcia. Určite ste už aj vy čítali, že je dobré čistiť kľučky, elektrické vypínače či napríklad volant automobilu po návrate z nákupov. Ale stačí to?

19.03.2020 15:00
Líčenie očí, ak nosíte dioptrické okuliare, by... Foto:
Aj okuliare by ste mali v súčasnosti dezinfikovať denne.
debata

Odborníci upozorňujú, že zabrániť prítomnosti baktérií a vírusov v našom okolí nedokážeme úplne. To by sme asi museli žiť v hermeticky uzavretej fólii a pod extrémne prísnymi opatreniami. Samozrejme, ak budeme dbať na zvýšenú hygienu, môžeme byť chránení pred hrozbou koronavírusu. Na čo by ste však nemali zabudnúť, aby sa to podarilo?

Mobilný telefón

Ruku na srdce, vybehli ste na nákupy, vraciate sa domov, voláte kamarátke alebo rodine? Či už ste si stihli umyť ruky, alebo zložili z nich po návšteve potravín plastové rukavice, mobilný telefón je rizikovým miestom. Je nutné ho pravidelne dezinfikovať. Ideálne vlhkou handričkou s dezinfekčným prípravkom. Skúste sa tiež vyhnúť tomu, že po mobile siahate, keď nemáte umyté ruky.

Kľúče

Hoci ich beriete do rúk len párkrát denne – ak sedíte doma, tak možno vôbec. Ale po návrate z vychádzky či nákupov by ste ich určite mali vydezinfikovať.

Okuliare

Či už dioptrické alebo slnečné, v našich rukách sa ocitajú pomerne často. A baktérie sa na nich zachytávajú počas celého dňa. V súčasnej situácii by ste ich mali čistiť denne. Namiesto dezinfekcie, ktorá môže byť nebezpečná pre oči, však použite mydlový roztok. Následne opláchnite vodou a vysušte jednorázovou utierkou.

Kabelka či ruksak

Ak ich stále používate, napríklad cestou do práce, nezabúdajte na ich čistenie. Pri látkových taškách je možné pranie, pri koži však musíte použiť daný čistiaci prípravok. Ak ide len o koženku, môžete využiť aj antibakteriálny sprej. Dbajte tiež na to, aby ste veci z kabelky vyberali čistými rukami.

Fľaše s vodou

Stále populárnejšie fľaše s vodou či prenosné poháre na kávu by ste mali umývať denne, ideálne, ak to je možné, umyť ich cyklom s horúcou vodou v umývačke riadu. Tiež dbajte na to, aby z vašej fľaše nepil nikto iný ako vy.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #hygiena #čistenie #dezinfekcia #koronavírus

+ Zelenina na tanieri znamená viac vitality a lepšiu náladu.
Stanovte si realistické ciele, aby ste sa vyhli...

+ Neskoro večer na jedlo zabudnite, zaťažujete tak svoje telo.
Pokúste si nejaké peniaze odložiť, neskôr ich ešte...