Ako seknúť so závislosťou od cigariet?

Stop fajčeniu. Toto želanie si každý rok udržuje prvú priečku medzi novoročnými predsavzatiami. V súčasnosti existuje viacero spôsobov, ako sa zbaviť spomínaného zlozvyku. Zatiaľ čo niektorí fajčiari stavia na pevnú vôľu, iní hľadajú pomoc v hypnóze, biorezonancii či špeciálnych liekoch.

11.02.2020 13:00
cigareta, fajčenie, fajčiť, nikotín, nefajčiť Foto:
Odnaučte sa fajčiť napríklad s pomocou hypnózy.
debata (4)

Sila hypnózy

Pri tejto liečebnej metóde dochádza k stavu zmenenej pozornosti. Niektorí vedci ho prirovnávajú k spánku. Respondent je počas procedúry náchylnejší načúvať vonkajším podnetom hypnotizéra. Zároveň sa potláča neposlušný vnútorný hlas fajčiara, ktorý nevie nájsť správny impulz na skoncovanie s otravným zlozvykom. Hypnózu robia vyškolení odborníci, ktorí si pomáhajú rôznymi zvukmi a opakujúcimi sa slovnými pokynmi, ako napríklad – zatvárajú sa vám oči, cítite úľavu, oťažievajú vám ruky či nohy. Hypnóza patrí údajne k najúčinnejším metódam odvykania od fajčenia.

Pomôže biorezonancia?

Tento spôsob zbavovania sa cigariet je založený na rezonancii, ktorá vychádza z toho, že každá látka má svoj vlastný vzor energie. Biorezonančný prístroj teda nameria frekvenciu vzoru návykovej látky, v tomto prípade nikotínu, a odovzdá ho naspäť do organizmu. Zrkadlový obraz sa spojí s originálnym vzorom a navzájom sa zrušia. Týmto spôsobom dochádza k detoxikácii organizmu a výraznému zníženiu chuti na cigaretu. Liečba spomínanou metódou je vraj účinná až v 90 % prípadoch. Počas procedúry je však potrebné nepiť alkohol a kofeín, aby sa telo rýchlejšie prečisťovalo. Odporúča sa vypiť dva litre vody denne. Biorezonancia nebolí a po prípadnom prvotnom neúspechu sa môže opakovať.

Je čas na lieky?

V prípade, ak nepomohla pri odvykaní od fajčenia pevná vôľa a ďaleko za očakávaniami zostali aj iné metódy, nastupuje na scénu medicína. Už niekoľko rokov sa na slovenskom trhu používajú lieky s účinnou látkou vareniklín, ktoré fungujú na princípe potláčania chuti na cigaretu. Trik tejto metódy spočíva v tom, že sa spočiatku užívajú lieky a zároveň sa aj fajčí, aby lieky zaúčinkovali presne v časti v mozgu, v ktorej sa vytvára pocit slasti z cigariet. Po niekoľkých dňoch sa spontánne prestáva fajčiť. V liečbe je potom potrebné pokračovať niekoľko týždňov až mesiacov. Na rozdiel od nikotínových náhrad, ako sú náplasti, žuvačky a spreje do úst, lieky neobsahujú nikotín.

Vyhľadajte pomoc

Linka pomoci na odvykanie od fajčenia, ktorá funguje na telefónnom čísle 0908 222 722 p­oskytuje podľa Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky pomoc v pracovných dňoch. Linku kontaktovalo od začiatku jej existencie vyše tisíc mužov a viac ako 250 žien, pričom jednotlivý hovor trval v priemere päť minút. Telefonickú linku na odvykanie od fajčenia vyhľadávajú v priemere tridsaťsedemroční ľudia. K najmladším volajúcim patrilo štrnásťročné dievča a najstarším volajúcim bol sedemdesiatosem­ročný muž. Podľa informácii úradu je užívanie tabaku výrazným rizikovým faktorom viacerých zhubných nádorov a úmrtí. Cigaretový dym obsahuje viac ako 7000 chemických látok a zlúčenín, z ktorých veľké množstvo sa považuje za dokázané karcinogény.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #fajčenie #nikotín #závislosť #cigarety #hypnóza #biorezonancia

+ Vyrovnaný jedálniček je kľúčom k dlhodobému šťastiu.
Nakupujete nadbytočne veľa potravín potom končí v...

+ Chýba vám elán, slnečné lúče vám pomôžu doplniť energiu a vitamín D.
Očakávajte uznanie za vašu tvrdú...