Aká je vaša ideálna hmotnosť?

Túžba po dokonalej postave si niekedy žiada matematické výpočty. Najmä vtedy, ak si presne nevieme vypočítať to, koľko kilogramov navyše nám zaťažuje telo. Prezradíme, ako na to.

30.01.2020 16:30
diéta, chudnutie, strava, výživa, zelenina, brucho Foto:
Ak sa na ideálnu hmotnosť pozeráme nielen ako na estetiku, ale najmä z pohľadu zdravia, dôležitým ukazovateľom je práve obvod pása.
debata

Treba chudnúť, ak je BMI v norme?

Často používaným parametrom hodnotenia hmotnosti je BMI, Body Mass index, alebo inak nazývaný index telesnej hmotnosti. Ide o medzinárodne uznávané kritérium, ktoré určuje zdravotné riziká v súvislosti s telesnou hmotnosťou. „Pre uchovanie dobrého zdravia by sme sa mali snažiť udržať si normálnu hmotnosť po celý život. Ak je BMI vyššie ako norma, mali by sme schudnúť čo najskôr,“ vysvetľuje pre Pravdu šéfka Inštitútu redukcie a prevencie nadváhy kompliment PharmDr. Katarína Skybová.

Podváha škodí rovnako ako obezita

Ideálna hmotnosť však nesúvisí len s BMI. Chudnúť môžeme aj vtedy, keď je naše BMI v norme. BMI totižto nehodnotí proporcionalitu postavy, podiel svalov a tuku na hmotnosti či kvalitu telesných tkanív. A tiež, rozdiel medzi limitnými hodnotami BMI pre normálnu váhu sú v rozpätí až 16 kilogramov. „Ak nie sme so svojou postavou spokojní, chceme lepšie vyzerať a lepšie sa cítiť, motívom chudnutia môžu byť práve vyššie spomenuté estetické dôvody. Nikto by sa však nemal snažiť o extrémne chudnutie do takej miery, že jeho BMI klesne pod hranicu 18,5. Extrémne nízka hmotnosť je spojená s rovnakým zdravotným rizikom ako nadváha alebo obezita,“ hovorí odborníčka na výživu.

A akú hmotnosť máte vy?

Pre výpočet BMI môžeme použiť jednoduchý vzorec: BMI = hmotnosť (kg) / výška (m²). BMI pod hodnotou 18,5 poukazuje na podváhu. Normálna hmotnosť je v rozmedzí 18,5 – 24,9. O nadváhe sa hovorí, ak index prekročí číslo 25. Obezita sa začína na úrovni indexu 30. Obezita prvého stupňa je na úrovni 30 – 34,9. Obezita druhého stupňa 35 – 39,9 a obezita tretieho stupňa je v rozmedzí 40 a viac. „Pre naše účely v rámci programov chudnutia, sme určili rozpätie BMI, ktorým stanovujeme štíhlosť. Sú to hodnoty BMI medzi 18,5 – 20. Nejde o oficiálne hodnoty, no toto rozpätie používame ako praktickú pomôcku, ktorá nám zo skúseností funguje,“ zdôrazňuje riaditeľka inštitútu.

Zdravý obvod pása

Ak sa na ideálnu hmotnosť pozeráme nielen ako na estetiku, ale najmä z pohľadu zdravia, dôležitým ukazovateľom je práve obvod pása. „Ak ste žena a váš pás je širší ako 80 cm, značí to, že máte zvýšené riziko kardiovaskulárnych ochorení a s váhou treba určite začať niečo robiť, teda treba začať chudnúť. Ak ste muž, platí to isté pri šírke pása 94 cm,“ uzatvára Katarína Skybová.

Video
Chutný jablkovo-orechovo-čokoládový domáci chlebík.

Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Jablkový chlebíček na Varecha.sk

Viac videoreceptov si pozrite v TV Varecha.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #chudnutie #dokonalá figúra #BMI #obvod pása #ideálna postava #index telesnej hmotnosti

+ Začínate mať problémy s dýchaním, potrebujete pravidelný pohyb.
Zvýšte pozornosť pri zverejňovaní osobných...

+ Malé zmeny v jedálničku vás nabijú pozitívnou energiou.
Pomoc pri rozhodovaní ohľadom financií nenechávajte na...