Do boja s chrípkou? Toto sú opatrenia, ktoré pomôžu, radia odborníci

V čase stúpajúceho počtu chorých na chrípku je veľmi dôležitá prevencia. Odborníci odporúčajú dodržiavať niekoľko pravidiel, ako ochoreniu možno zamedziť.

30.01.2020 14:59
pn, choroba, nádcha, prechladnutie, chrípka Foto:
S chrípkou treba zostať doma a nepodceniť ju.
debata

1. Pozor na najčastejšie miesta šírenia

Je vhodné vyhýbať sa uzavretým priestorom s vysokou koncentráciou ľudí. Chorí na chrípku by nemali chodiť do práce či školy. Chrípka nie je banálne ochorenie, môže spôsobiť vážne komplikácie zdravia, treba ju vyležať a v liečbe sa riadiť pokynmi ošetrujúceho lekára.

2. Vetranie či hygiena

V priestoroch kolektívov (či už ide o predškolské zariadenia, ale aj otvorené kancelárie) by sa malo dbať na pravidelné vetranie miestností, mimoriadne potrebné je dbať na časté umývanie rúk, vďaka čomu sa výrazne znižuje riziko prenosu respiračných ochorení.

3. Izolácia

Člen rodiny s chrípkou by mal mať vyčlenený príbor, taniere, poháre. U chorej osoby má význam používanie rúšok. Povrchy a kľučky možno dezinfikovať dezinfekčnými prostriedkami s obsahom chlóru či jódu. Obranyschopnosť organizmu možno podporiť zvýšeným príjmom vitamínov, najmä vitamínu C.

4. Očkovanie

Proti chrípke sa ešte stále možno chrániť aj očkovaním. „Ide o najúčinnejšiu prevenciu proti tomuto ochoreniu. Dostatočná hladina ochranných protilátok sa v tele vytvorí po desiatich až 14 dňoch po očkovaní,“ zdôrazňujú odborníci z Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

Ako ochorenie prebieha?

Chrípka má náhly nástup príznakov z plného zdravia, je sprevádzaná vysokou teplotou. Typickým úvodným príznakom je bolesť kĺbov a svalov, silná bolesť hlavy. Chrípka sa prejavuje suchým a dráždivým kašľom, často sa objavuje zimnica a triaška. Po 48 hodinách sa môže prejaviť nádcha a bolesť hrdla.

Uzdravenie

K úplnému uzdraveniu obvykle dôjde do dvoch až štyroch týždňov od prvých príznakov. „Chrípka je vírusové ochorenie, a preto sa nelieči antibiotikami. Jej liečba spočíva v zmierňovaní príznakov podávaním liekov na zníženie telesnej teploty, proti kašľu, bolesti hlavy a proti zápalu dýchacích ciest. Treba si dopriať veľa spánku a teplého čaju,“ informoval ÚVZ SR.

debata chyba
Viac na túto tému: #zdravie #prevencia #chrípka #odborník #zhromaždenie

+ Vyvážená strava prinesie viac energie a pocit šťastia.
Dokumenty nepodpisujte hneď, potrebné je čítanie, inak...

+ Pocítite prílev vnútorných síl a zvýši sa vám chuť do života.
Vykročíte správnou nohou a problémy vyriešite bez...