Zinok posilňuje imunitu, v zime ho potrebujeme ako soľ!

Kto sa chce stravovať zdravo, nemôže sa tomu vyhnúť. Zoznamy, ktoré nám ukazujú výživový obsah potravín.

28.01.2020 11:00
ryby - krevety - plody mora - selén - zinok -... Foto:
Zinok je dôležitý pre naše zdravie. Najmä v chladnom ročnom období a v kombinácii s vitamínom C.
debata (1)

Napokon, chceme mať zo všetkých vitamínov dosť, to však býva častokrát tá najväčšia výzva. Pozrite sa s nami na potraviny, ktoré obsahujú zinok a prečo je tento minerál taký dôležitý pre naše zdravie. Najmä v chladnom ročnom období a v kombinácii s vitamínom C.

Koľko zinku potrebujeme denne?

Podľa Nemeckej spoločnosti pre výživu je denná požiadavka zinka 10 miligramov pre mužov a 7 miligramov pre ženy. Počas tehotenstva a dojčenia, ako aj u ľudí, starších ako 65 rokov, sa táto potreba zvyšuje, pohybuje sa až medzi 10–11 miligramami. Ľudské telo zužitkuje zinok zo živočíšnych produktov lepšie, pretože niektoré rastlinné produkty bohaté na zinok obsahujú zložky, ktoré vstrebávanie zinka sťažujú.

Zinok ako minerál krásy

Zinok je obzvlášť dôležitý pre zdravú, čistú pleť a nevyhnutný pre vlasy a nechty. Stopový prvok sa podieľa na mnohých metabolických procesoch a je cenným pomocníkom pri obrane proti patogénom. Posilňuje imunitný systém a pomáha pri prechladnutí.

Kde ho možno nájsť?

Bohaté na zinok sú ustrice, obsahujú až 85 mg na 100 g. Nasleduje teľacia pečeň (8,4 mg), bravčová pečeň (6,3 mg), varené hovädzie mäso (6 mg), syr eidam (4,6 mg), gouda (4 mg), kuracia pečeň (3,2 mg), krevety (2,2 mg), morčacie mäso (2 mg), kačacie mäso (1,8 mg) a vajíčka (1,4 mg).

Ste vegánka?

Ak hľadáte zinok v rastlinných potravinách, potom sa poobzerajte týmto smerom. Favoritom sú určite pšeničné otruby (13,3 mg na 100 g), nasledujú tekvicové semienka (7 mg), dobre sú na tom aj slnečnicové (5,7 mg) a ľanové (5,5 mg), ovsené vločky, para orechy, raž a pšenica (4 mg), kukurica (3,5 mg), strukoviny (3–4 mg) a orechy (3 mg).

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #vlasy #tehotenstvo #prechladnutie #imunitný systém #orechy #zinok

+ Dovolenku si zaslúžite nielen pre radosť ale aj pre nevyhnutné zdravie.
Tímová spolupráca...

+ Prepracovanie a únavu nepodceňujte, radšej si do sýta oddýchnite.
Peniaze, ktoré vám ponúkajú si zaslúžite, načo...