Škriabe vás v hrdle či trápi kašeľ? Možno máte doma prihorúco!

Vysušené sliznice, škriabanie v hrdle a ďalšie zdravotné ťažkosti počas zimy môžu byť dôsledkom suchého vzduchu, ktorý v miestnosti vzniká v dôsledku vykurovania.

23.01.2020 17:00
chrípka, kašel, prechladnutie Foto:
Aj príliš teplý vzduch môže spôsobiť problémy s hrdlom.
debata

Riešenie je v tomto prípade jednoduché. Počas vykurovacej sezóny netreba plytvať teplom a nerobiť si doma saunu. Odborníci upozorňujú, že príliš vysoká teplota v izbách zvyšuje tepovú frekvenciu, spôsobuje väčšie vyčerpanie, nadmernú únavu a nesústredenosť.

Nízka vlhkosť vzduchu netrápi len astmatikov a alergikov, neprospieva najmä deťom, ktoré potom trápi ranné škrabanie v krku, upchatý nos, posmrkávanie, „červené“ oči a dráždenie na kašeľ. Aj seniori sú náchylnejší na infekcie dýchacích ciest.

„Aby ste sa cítili príjemne, vnútorná teplota by sa mala pohybovať do 23 stupňov Celzia a v noci okolo 18 stupňov Celzia,“ radí na sociálnej sieti Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) Bratislava.

Vlhkosť v byte sa dá zistiť pomocou vlhkomera, dôležité je umiestniť ho na správne miesto. „V miestnosti, ktorú chcete hodnotiť, umiestnite ho do výšky očí tak, aby ste sa vyhli oknám, dverám a ostatným otvorom, ktorými prúdi vzduch,“ radí RÚVZ Bratislava.

V prípade akútnych problémoch so sliznicami odporúča naparovať sa, sušiť mokrú bielizeň v interiéri či na radiátor položiť misku s vodou. Za najúčinnejšie riešenie označil RÚVZodparovač či zvlhčovač vzduchu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #teplo #problém #vykurovanie #hrdlo #suchý kašeľ #škriabanie

+ Dovolenku si zaslúžite nielen pre radosť ale aj pre nevyhnutné zdravie.
Tímová spolupráca...

+ Pocítite oslabenie imunitného systému, prospeje vám krátky pôst.
Nové pracovné príležitosti otvoria...