Treba ich prijímať prostredníctvom stravy. Kto neje ryby alebo isté rastlinné tuky, vystavuje sa riziku a omega-3 mastných kyselín bude mať nedostatok. Pozrime sa spolu na najčastejšie príznaky a rizikové skupiny.
Patríte do rizikovej skupiny?
Ak ste zdraví a vaša strava je vyvážená, spravidla sa nemusíte obávať. Nedostatok omega-3 mastných kyselín je pravdepodobný u ľudí, ktorí:
– stravujú sa jednostranne (veľa polotovarov, málo alebo žiadne ryby, málo zdravých tukov)
- sú vegáni alebo vegetariáni a ich strava je nevyvážená (veľa sacharidov, žiadne zdravé tuky, orechy a semienka)
- tehotné ženy (vzniká tú zvýšená potreba, pretože omega-3 mastné kyseliny sú dôležité pre vývoj dieťaťa)
- majú vysoký krvný tlak
- majú nadváhu
- trpia aterosklerózou
- už mali infarkt či mozgovú príhodu
Príznaky nedostatku
Deficit esenciálnych mastných kyselín, vitamínov či minerálov je ťažké jednoznačne identifikovať. Najmä, ak sa náhle objavia nejasné príznaky, mali by ste hneď ísť k lekárovi. Podľa nemeckých novín Deutschen Apotheker Zeitung môžu nedostatok omega-3 naznačovať tieto príznaky:
– zvýšená tendencia k alergickým reakciám
- náhla strava váhy
- zápaly očí
- suché oči
- rozmazané videnie
- šupinatá, veľmi suchá pokožka
- ekzém
- časté infekcie
- depresie
- poruchy koncentrácie, učenia, správania a rastu u detí
Kontrola u lekára
Proti nedostatku pomáha buď strava bohatá na omega-3 alebo dopĺňanie výživovými kapsulami s rybím olejom alebo vegánskym olejom z morských rias. Ale predtým, ako by ste sa mohli predávkovať, mali by ste si nechať svoje hodnoty skontrolovať u lekára. Niektoré z vyššie uvedených príznakov by totiž mohli naznačovať aj nedostatok vitamínu B12 alebo D, ako aj rôzne choroby.