Odborníčka hovorí: Z prejedania počas sviatkov nemusíme pribrať

Zopár dní od začiatku Vianoc až do osláv Nového roka nespôsobí katastrofu v priberaní na hmotnosti. Členka Slovenskej asociácie pre výživu a prevenciu Eva Blaho v rozhovore pre Pravdu vysvetľuje, že niekoľkodňová konzumácia väčšieho množstva jedla sa nepodpíše na štíhlej línii. Hrozí to iba v prípade, ak by tento stav trval roky.

02.01.2020 17:00
nakrájaná zelenina Foto:
Doprajme si po sviatkoch viac zeleniny v rôznej forme - polievky, omáčky, šaláty.
debata (1)

Prečo sa s vianočnými sviatkami spája prejedanie, ide o kultúrny fenomén alebo zvyk?

Žijeme v dobe dostatku, to sa prejavuje vo všetkých oblastiach a každý deň. Vianoce boli vždy sviatkami hojnosti. Ľudia si dopriali veci, ktoré bežne nemávali, ale aj napriek tomu mali na stoloch menej ako my teraz. Po Vianociach nasleduje obdobie pôstu, ktorým sa kompenzuje obdobie hojnosti. Dnes sa však už málokto postí a Vianoce, okrem toho, že sú sviatkami nadbytku, nie sú vyvážené obdobím odopierania si.

Kedy dokáže ľudský mozog zaregistrovať, že už telo prijalo dostatok stravy? Čo sa deje v organizme?

K prejedaniu sa dochádza keď „hormóny hladu a sýtosti“ nedostatočne signalizujú, že už je človek najedený. Telo teda nevie, že už skonzumovalo dostatok kalórií a pýta si viac. To, či sú tieto hormóny vypočuté, ovplyvňuje nielen zloženie jedla, ale aj to, kedy sme jedli naposledy a kvalita spánku. Práve pri konzumácii jednoduchých sacharidov a tučných jedál reaguje naše telo na tieto hormóny najslabšie, tým dochádza k prejedaniu sa.

Aký dlhý časový odstup je potrebné udržiavať medzi jednotlivými jedlami a prečo?

Ideálne je dodržať odstup aspoň 3 – 4 hodiny, aby sme dokázali to jedlo stráviť a stihol aj nastúpiť pocit hladu.

Ktoré kombinácie sviatočných jedál sú najhoršie a z akého dôvodu?

Ťažko určiť čo je najhoršie, lebo je viac faktorov, ktoré nám neprospievajú. Začína to lacnými, nekvalitnými potravinami, potom je to kombinácia tukov v šaláte s vyprážanou rybou a jednoduchými sacharidmi, napríklad sladké koláče a zavŕšené je to neprimerane veľkými porciami.

Aké sú negatívne následky prejedania sa a ako sa prejavujú, môžu ohroziť aj život človeka?

Asi takým najväčším a najočividnejším je priberanie. K tomu sa potom pridávajú rôzne civilizačné ochorenia.

Dokáže sa niekoľkodňové prejedanie podpísať aj na priberaní na váhe, alebo ide skôr len o zanedbateľné výkyvy na hmotnosti?

Prejedanie sa počas Vianoc sa väčšinou prejaví iba zanedbateľným prírastkom na váhe. Tento proces by musel trvať roky, nie pár dní počas Vianoc. Niektorí ľudia však majú veľký problém vrátiť sa naspäť na svoju pôvodnú váhu, aj keď viac jedia iba pár dní. Dôležitejšie je ako sa stravujeme počas celého roka.

Aké sú základné opatrenia, ktoré máme dodržiavať, ak si chceme pomaškrtiť a zároveň sa neprejesť?

Dôležité je dávať si pozor na veľkosť porcie a dostatočné prestávky medzi jedlami. Ideálne je pridať aj nejakú pohybovú aktivitu.

Je vhodné používať minerálne vody? Pomôže zmierniť dopady prejedenia sa dostatočný pitný režim?

Hovorieva sa, že hlad je prezlečený smäd. Preto, keď dostanete chuť na nejakú maškrtu alebo jedlo, skúste sa najprv napiť. Nemusí sa jednať iba o minerálne vody. Hovorí sa, že výborným pomocníkom proti prejedaniu môžu byť niektoré druhy bylín. Horké byliny sú skvelé pri prejedení sa, podporujú trávenie a vylučovanie tráviacich enzýmov. Ideálne je piť ich vo forme čaju. Sú však veľmi horké a nie každý si obľúbi popíjať ich pravidelne.

Je pravdou, že pri prejedaní dochádza aj k roztiahnutiu žalúdka, čo môže spôsobiť, že apetít na veľké množstvo jedla nám zostane aj po sviatkoch?

Roztiahnutie žalúdka spôsobuje dlhodobé prejedanie sa. Tých desať dní počas sviatkov nespôsobí takú traumu.

Čo robiť po sviatkoch, aby sme sa dostali v rámci stravovania do normálu?

Dôležité je stravovať sa racionálne počas celého roka, potom je návrat oveľa ľahší. Ideálne je zaradiť viac zeleniny a nemusí to byť vo forme nejakého detoxu. Oveľa jednoduchšie a prospešnejšie je konzumovať zeleninu v rôznej forme – polievky, omáčky, šaláty.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #priberanie #pôst #prejedanie sa #Eva Blaho #sviatky hojnosti

+ Malé zmeny v jedálničku vás nabijú pozitívnou energiou.
Pomoc pri rozhodovaní ohľadom financií nenechávajte na...

+ Pocítite prílev vnútorných síl a zvýši sa vám chuť do života.
Vykročíte správnou nohou a problémy vyriešite bez...