Ktoré potraviny pomáhajú zlepšovať kvalitu pokožky?

Suchú, popraskanú a nepríjemne sfarbenú kožu môžu mať na svedomí rôzne choroby. Jednou z nich je ekzém, ktorý spôsobuje podráždenie najväčšieho telesného orgánu vrátane pľuzgierov. Ako toto ochorenie zmierniť vybranými druhmi potravín?

07.11.2019 17:00
jedlo, strava, výživa, potraviny, ovocie,... Foto:
Vhodne zvolené potraviny pomáhajú zmierňovať zápaly v ľudskom tele.
debata

Ekzémová strava

V roku 2011 bolo na Slovensku evidovaných vyše štyristotisíc ľudí s touto chorobou, pričom okrem potrebnej odbornej liečby si pacienti môžu pomôcť aj vhodným výberom jedla. Atopický ekzém je geneticky podmieneným chronickým zápalovým ochorením kože, ktoré postihuje 10 – 20 % detí. Až tretina pacientov má ťažkosti aj s astmou a alergickou nádchou. Atopická dermatitída je často prejavom už existujúcej potravinovej alergie. Odborníci v tejto súvislosti hovoria o takzvanej ekzémovej strave, to je o najlepších a najhorších potravinách, ktoré môžu zlepšovať alebo naopak zhoršovať priebeh spomínaného ochorenia. Medzi potraviny, ktoré zapríčiňujú svrbenie a pálenie kože patria jedlá, ktoré vyvolávajú zápaly v ľudskom organizme. Ekzémová strava sa zameriava na vyhýbanie sa potravinám, ktoré môžu vyvolať túto reakciu. A naopak, sústreďuje sa viac na tie jedlá, ktoré pomáhajú zmierňovať zápal a jeho príznaky.

Cukor, nepriateľ kože

Zhoršovanie kvality kože zapríčiňujú potraviny bohaté na cukor a pridané látky. Cukor v niektorých prípadoch vyvoláva v ľudskom tele zápalové reakcie, čo sa prejaví na vzhľade pokožky. V prípade ekzému sa vplyvom spomínanej živiny zvyšuje pravdepodobnosť väčšieho výskytu tohto ochorenia. V danom prípade sa neodporúča pravidelne konzumovať sladké jedlá v podobe zákuskov, koláčov, cukríkov a iných maškŕt. Zvýšenú pozornosť si pritom vyžaduje aj popíjanie ochutených nápojov, ktoré môžu mať na 100 ml 5 a viac gramov cukru. Ku kontroverzným potravinám sa niekedy zaraďuje aj mlieko, ktoré môže vyvolávať alergické stavy v reakcii na jeho častú konzumáciu.

Deti trápi mlieko, pšenica i arašidy

Úhlavným nepriateľom skvele vyzerajúcej pokožky sú najmä produkty rýchleho občerstvenia, spracované potraviny a polotovary. „Fast food“ obsahuje vysoké dávky jednoduchých cukrov v kombinácii so živočíšnym tukom, pričom polotovary a spracované potraviny majú vo svojom „repertoári“ konzervačné látky, potravinárske farbivá, prebytočný nasýtený tuk a cukry. Vzájomné ovplyvňovanie potravín a ekzému je najviac viditeľné najmä u detí. Až tretinu všetkých ekzémov u detí spôsobujú typické alergény, a to bielkoviny kravského mlieka, pšenica, orechy, semená rastlín, sója, arašidy a vajíčka.

Pomôžu ryby aj jablká

Do boja proti príznakom ekzému úspešne vyrážajú najmä potraviny bohaté na zdravé tuky. Omega-3 mastné kyseliny, ako sa odborne nazývajú spomínané tuky, chránia okrem mozgu, ciev a srdca aj samotnú pokožku. K zdrojom zdravých tukov patria najmä mastné morské ryby, najmä losos, sardinky a makrela. Ich hlavnou úlohou je zmierňovanie zápalov v ľudskom tele, čím priamo bránia vzniku svrbenia, začervenaniu a podráždeniu kože. Skvelým pomocníkom proti výskytu ekzému sú aj viaceré druhy ovocia a zeleniny, ktoré sa pýšia vysokým obsahom kvercetínu. Ide pritom o typ flavonoidu so silnými protizápalovými a antioxidačnými vlastnosťami. Vysokým obsahom tejto látky sa môžu pochváliť najmä jablká, čerešne, čučoriedky, ale aj špenát, brokolica a kapusta. K zmierňovaniu príznakov ekzému napomáhajú aj probiotiká, ktoré sa v hojnom množstve nachádzajú v jogurtoch so živými kultúrami, kefíre a iných fermentovaných potravinách.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Ryby #omega-3 mastné kyseliny #Jablká #koza #mlieko #ekzém #cukor #arašidy

+ Prepracovanie a únavu nepodceňujte, radšej si do sýta oddýchnite.
Peniaze, ktoré vám ponúkajú si zaslúžite, načo...

+ Chýba vám elán, slnečné lúče vám pomôžu doplniť energiu a vitamín D.
Očakávajte uznanie za vašu tvrdú...