Ako dlho by mala trvať menštruácia?

Raz dlhšie, raz kratšie, raz na ňu doslova vyčkávame, potom sa zas dostaví príliš skoro: Na pravidelnú menštruáciu sa môže spoľahnúť len málo žien, napriek tomu chceme vedieť, aká dĺžka sa považuje za normálnu...

10.10.2019 13:00
tampón, menštruácia, kalendár Foto:
Čím kratšie trvá krvácanie, tým je zvyčajne kratší aj cyklus.
debata

124.648 žien zo Švédska, USA a Veľkej Británie poskytlo informácie pre komplexnú menštruačnú štúdiu, ktorú nedávno zverejnil výskumný tím z univerzity College London v spolupráci s aplikáciou Natural Cycles. Určite dosť údajov na objasnenie otázky, ako dlho trvá menštruačný cyklus, aká dĺžka sa považuje za „normálnu“?

Skrátka a dobre, na túto otázku sa jednoznačne odpovedať nedá, pretože 28 dňový cyklus má v len 13 percent žien. Priemerná dĺžka cyklu opýtaných je 29,3 dní – je to v skutočnosti o čosi viac, ako sa očakávalo. Štúdia potvrdia obrovskú rozmanitosť menštruačných cyklov žien – od celkovej dĺžky, cez počet dní krvácania až po ovuláciu.

Jedno pravidlo by sa však snáď odvodiť dalo: Čím kratšie trvá krvácanie, tým kratší je zvyčajne aj cyklus. Veľmi krátke cykly (21 dní alebo menej) vykazovali v priemere o 0,5 dňa alebo 12 percent kratšie trvanie krvácania. Veľmi dlhé cykly (35 a viac dní) mali o 0,2 dňa alebo 6 percent dlhšie trvanie krvácania.

Cyklus sa časom mení

Trvanie menštruačného cyklu sa vypočíta počtom dní medzi periódami. Prvý deň krvácania je prvý deň cyklu a končí sa začiatkom nasledujúcej periódy. V tejto súvislosti ukázala štúdia ďalšiu schému: Menštruačný cyklus sa starnutím skracuje.

Čím staršia, tým kratší

Údaje o menštruácii ukazujú, že čas krvácania a dĺžka cyklu sa vekom znižujú. Celkovo sa zistil rozdiel 2,9 dňa medzi priemernou dĺžkou cyklu najmladšej a najstaršej skupiny. Prečo to tak je, ešte nie je úplne jasné – predpokladá sa, že v hre sú mnohé vonkajšie faktory, vrátane stresu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #starnutie #stres #ovulácia #menštruačný cyklus

+ Rozdelíte si denné jedlo na viacero porcií, úspech sa rýchlo dostaví.
Očakávajte dobré správy ohľadom...

+ Prepracovanie a únavu nepodceňujte, radšej si do sýta oddýchnite.
Peniaze, ktoré vám ponúkajú si zaslúžite, načo...