Zdravšie žiť? Menej tukov, ešte menej soli... a pozor na spracované potraviny!

05.10.2019 08:00
žena, jedlo, surové mäso
Namiesto červeného mäsa by ste radšej mali zaradiť do jedálnička ovocie a zeleninu. A rastlinné proteíny. Autor:

Ľudia by mali jesť viac základných prirodzených potravín a menej tých priemyselne spracovaných.

Určite by sme vo zvýšenej miere mali prijímať rastlinné produkty, ktoré majú dostatok vlákniny, naopak, znížiť príjem potravín, ktoré majú veľa tukov a soli alebo jednoduchých cukrov, odporúča Jana Babjaková z Ústavu hygieny Lekárskej fakulty Univerzity Komenského, zameraná na problematiku výživy.

Správna výživa je dôležitá z hľadiska prevencie chronických chorôb, napríklad onkologických ochorení, chorôb srdca a ciev, chorôb dýchacieho a tráviaceho systému či rôznych iných. Ich vznik a vývoj trvá niekoľko rokov až desaťročí. Následky vidno až neskôr, ale môžu byť o to závažnejšie, tvrdí Babjaková.

Ovocie a zelenina je stále základ (mala by byť…)

Všeobecným problémom je podľa Babjakovej to, že ľudia majú vysoký energetický príjem avšak nízky výdaj, teda málo fyzickej aktivity. Výživové požiadavky sa menia v závislosti od pohlavia, veku či zdravotného stavu a špecifické sú napríklad v období tehotenstva a dojčenia. Avšak vo všeobecnosti by strava mala byť predovšetkým pestrá a vyvážená a jej základom by mala byť zelenina a ovocie. Treba jesť trochu menej a hýbať sa trochu viac, zhrnula lekárka.

Ľudia by mali prijímať menej červeného a spracovaného mäsa a viac rastlinných ako živočíšnych tukov. Tiež obmedziť alebo vylúčiť údeniny, vyprážané jedlá alebo sladené nápoje. Podľa Babjakovej by ľudia tiež mali kontrolovať svoj zlozvyk automaticky si dosoľovať jedlá bez toho, aby ich predtým ochutnali.

Na koly či ľadové čaje pozor

Veľmi dôležitý je aj pravidelný pitný režim a najlepšie je piť obyčajnú vodu. Z hľadiska ochrany ciev je ideálna tvrdá voda s dostatkom kalcia, vysvetľuje Babjaková.

Sladené nápoje treba podľa nej konzumovať vo veľmi obmedzenej miere. Nevhodné je aj prijímať veľké množstvo alkoholu, ktorý je toxickou látkou, prispieva k vzniku rakoviny a má návykový potenciál.

#životospráva #zdravie #spracovanie #Potraviny
Sleduj najnovšie články na našom Facebooku

+ Neničte svoje zdravie zlozvykmi, prestaňte s nimi a to okamžite.
Doprajte si dnes čo potrebujete,...

+ Dbajte na svoju hygienu a častejšie si začnite umývať ruky.
Neskladujte peniaze na bažnom účte, informujte...