Poznajte 6 benefitov ružovej soli: Vedeli ste, čo dokáže s našou líniou?

Slaná látka netradičnej farby. Himalájska soľ predstavuje balzam pre ľudské zdravie. Oceňuje sa ako prírodná medicína i skvelý liek pri úprave krvného tlaku, detoxikácii organizmu, trávení a dokonca aj spánku.

26.09.2019 15:41
soľ - vysoký obsah soli - sodík - solenie Foto:
Himalájska soľ oproti kuchynskej soli obsahuje viac minerálnych látok a stopových prvkov.
debata (2)

Z nedotknutých soľných baní

Oproti tradičnej kuchynskej soli obsahuje viac minerálnych a stopových prvkov. Zatiaľ čo soľ tvoria základné prvky sodík a chlór obohatené jódom, himalájsky variant sa pýši vyššou dávkou minerálov. Patrí k nim prekvapujúco vápnik, magnézium, draslík, sulfáty a železo, ktoré je zodpovedné za jej sfarbenie. Na rozdiel od bežnej soli sa pri jej konzumovaní spotrebúva menšia dávka sodíka, ktorý je pri zvýšenej spotrebe často zodpovedný za zvyšovanie krvného tlaku. Zdrojom spomínanej prírodnej medicíny sú soľné bane v Himalájach, ktoré sú chránené pred ľudskou civilizáciou. Minerálne látky sa podieľajú na vyše tisícke metabolických procesoch v organizme. Starovekí Egypťania používali túto soľ na liečbu bolesti hlavy a Rimania zase na podporu imunitného systému. V novoveku sa využívala na inhaláciu, do nápojov a kúpeľov. Aké účinky má na tento slaný zázrak na ľudský organizmus?

1. Silný detox

Po rozpustení ružovej soli vo vode sa z tejto látky stáva silný iónový roztok, ktorý pomáha pri odstraňovaní toxínov z tukového tkaniva a kože. Vďaka tejto očiste získava ľudský organizmus pocit osvieženia a energie. Podobné účinky má himalájska soľ aj po pridaní do kúpeľa, kedy priamo do pokožky dodáva potrebné množstvo minerálnych látok, ale zároveň uvoľňuje svaly a zjemňuje kožu.

2. Znižuje krvný tlak

Hoci bežná soľ je vo veľkým množstvách rizikom pre ľudské zdravie, tá ružovej farby pomáha chrániť zdravie na takmer všetkých frontoch. K jej základným účinkom patrí ochrana ciev pred poškodením, pričom dokonca pomáha aj pri odstraňovaní kŕčových žíl. Ak sa cievy dostanú do lepšej kondície, zlepšuje sa krvný obeh. Oceňuje sa aj jej vplyv na znižovanie krvného tlaku.

3. Pomôže pri chudnutí

Himalájska soľ sa chváli pozitívnymi účinkami na tráviaci systém. Pomáha nielen urýchľovať trávenie, ale aj vstrebávanie kľúčových látok do krvného obehu. Okrem tohto účinku má ružová soľ schopnosť potláčať chuť do jedla a navodzuje pocit plnosti žalúdka, čo oceňujú najmä ľudia, ktorí túžia stratiť nadbytočné kilogramy.

4. Zabezpečí lepší spánok

I keď sa soľ zvyčajne nespája so zdravým spánkom, himalájsky zázrak dokáže pozitívne vplývať aj na kvalitu nočného odpočinku. Telu poskytuje až 84 minerálnych a biologicky aktívnych látok, ktoré uvoľňujú nielen telo a myseľ. Horúci kúpeľ s dvomi polievkovými lyžicami soli dokonale pripravia telo na pokojný spánok.

5. Preč s chladnými končatinami

Väčšina minerálnych látok, ktoré sa nachádzajú v tomto druhu soli, udržujú zdravé kosti, spojivové tkanivá a regeneruje svaly. Pomáha tiež pri zmierňovaní artritídy, odstraňuje pocity chladných končatín, potláča duševnú únavu a zoceľuje kosti.

6. Odstraňuje zápach z úst

Roztok z himalájskej soli posilňuje zubnú sklovinu, odstraňuje zápach z úst a urýchľuje hojenie rán nielen v ústnej dutine, ale aj na iných častiach tela. Využíva sa tiež ako ušné kvapky a dokáže si poradiť aj so psoriázou a kožnými problémami po celom tele.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #chudnutie #spánok #krvný tlak #detox #sodík #studené nohy #minerálne látky #himalájska soľ

+ Doprajte telu to, čo si momentálne pýta, neberte to na ľahkú váhu.
Odpočinok a relaxácia sú nevyhnutné pre...

+ Neskoro večer na jedlo zabudnite, zaťažujete tak svoje telo.
Pokúste si nejaké peniaze odložiť, neskôr ich ešte...