Odborník radí, ako sa chudne s hypnózou

Zhadzovanie nadbytočných kilogramov mávnutím čarovného prútika? Aj také sú predstavy laickej verejnosti o chudnutí pomocou hypnózy.

12.09.2019 14:30
Martin Lajprík, hypnoterapeut Foto:
Hypnóza a chudnutie podľa odborníka Mgr. Martina Lajpríka fungujú až vtedy, keď má klient pevnú vôľu a nečaká zázraky na počkanie.
debata

Mgr. Martin Lajprík, ktorý má hypnoterapeutickú prax v našom hlavnom meste a vedie úspešný portál tranzformacia.sk vysvetľuje v rozhovore pre Pravda.sk to, ako sa používa spomínaný druh terapie na odstránenie nadváhy a obezity.

V čom konkrétne spočíva hypnóza, kto ju môže robiť a na aké účely slúži?

Hypnózu spoznáte podľa subjektívneho pocitu automaticity – to človek robí niečo automaticky. Keď sa nad tým zamyslíte, väčšina z nás robí 90 % vecí úplne automaticky. Sme teda v hypnóze? Dá sa povedať, že áno. Ľudia si ale myslia, že na hypnózu musí byť prítomný hypnotizér. Čo nie je úplná pravda. Hypnotizér nemá žiadne nadprirodzené schopnosti, čo mnohých ľudí asi sklame. V dnešnej dobe je ale už všeobecne uznané to, že hypnotizér len pomáha svojmu klientovi dostať sa do autohypnotického stavu. To znamená, že hypnózu si vždy vytvára klient, hypnoterapeut ho vedie a učí ho, čo vo svojej hlave robiť, aby si vytvoril dobrý hypnotický stav.

Dokáže sa hypnóza používať aj pri chudnutí, ako to funguje?

Hypnóza je prítomná pri každej terapii, v ktorej sa používa reč. Či už si to terapeut uvedomuje, alebo nie, slová sú sugescie a ľudia reagujú na sugescie. Tak skrátka funguje naša hlava, takže či už je to Geštalt, psychoanalýza, všade sa vyskytujú implikácie, priame a nepriame sugescie, a to znamená, že sa tam objavuje aj hypnóza. Väčšinou si to však terapeuti vôbec neuvedomujú. Keď teda človek príde ku mne, komunikujem s ním a cielene využívam hypnotické techniky, čo mi umožňuje pomocou mojej komunikácie meniť práve tieto zautomatizované procesy v našej mysli. Je jedno, či chce klient chudnúť, má úzkosť, alebo je žiarlivý.

Ako to teda vyzerá v praxi?

Za pomoci rozhovorov zapájame myšlienkový proces klienta tak, aby dokázal hľadať nové pohľady na svoje vnútorné prežívanie, ktoré súvisí s jedlom, jedením. Snažíme sa meniť pocity, vnútorný dialóg, myšlienkové procesy a automatické reakcie, ktoré sa v priebehu svojho celoživotného jedenia naučil. Ja som zástanca konverzačného štýlu terapie, takže formálnych techník robím pomenej, pretože ich ľudia len zbytočne analyzujú. Počas rozhovoru sa však dá odovzdať mnoho sugescií a postupne viesť klienta k rôznym uvedomeniam. Niektorí sa smejú, niekto plače, niekto je zmätený. Väčšinou však v správny moment príde „aha moment“, ktorý zmení smerovanie klienta. Hypnóza mi teda pomáha vyberať vhodné slová, sugescie a pracovať s automatickými vzorcami v myslení človeka.

Hovorili ste o dobrom hypnotickom stave. Premietnime si to do oblasti chudnutia.

Dobrý hypnotický stav nastáva vtedy, ak človek konzumuje jedlo pomalšie, dokáže sa dobre sústrediť na chute a vnímanie jedla. V jeho mysli je pokoj. Zlý hypnotický stav je taký, keď človeku počas jedenia lietajú myšlienku hore dole, pozornosť venuje všetkému naokolo, napríklad mobilnému telefónu, televízii a v jeho mysli prebieha slučka sugescií, ktoré hovoria, že stále nie je plný. Treba upozorniť, že hypnózu by mal robiť vyškolený profesionál s kvalifikáciou. Ja mám kvalifikáciu od GHR (general hypnotherapy register).

Kto častejšie, muži či ženy, využívajú hypnózu pri chudnutí, ako reagujú na tento spôsob terapie?

Častejšie sú to ženy. Pohlavie nie je rozhodujúcim faktorom pre úspešnosť terapie. Na terapiu dobre reagujú ľudia, ktorí majú dobrú motiváciu, čiže naozaj chcú schudnúť a urobiť to pre seba. Na terapiu zle reagujú ľudia, ktorí prídu na terapiu, aby mali alibi. Niektorí ľudia si len chcú potvrdiť svoje príbehy o tom, ako nemôžu za to, že sú obézni a ako nemajú pevnú vôľu a podobne. Všetko sú to konštrukty a výhovorky, ktoré nemajú nič spoločné s realitou. Bohužiaľ, niektorí ľudia okrem svojich výhovoriek a smutného obézneho príbehu nič nemajú a vtedy je ťažké sa týchto príbehov vzdať.

Ako sa uskutočňuje jedno sedenie pri hypnóze určenej na chudnutie, čo môže klient očakávať?

Klient potrebuje byť na 100 % rozhodnutý a spokojný s tým, že ide ku mne a chce so mnou pracovať. Inak sa netreba na nič pripravovať. Ja sa nehrám na černokňažníka a nepokladám ľudí na zem, ani okolo nich nemávam rukami. Prídu, sadnú si a začneme sa rozprávať. Po chvíli im začne byť jasné, že to nie je úplne bežný rozhovor a že prežívajú určité emócie, pozitívne, alebo negatívne. S tými ďalej pracujeme, možno zaradíme nejakú formálnu techniku so zavretými očami, ale väčšinou to nie je nič drastické. Chudnutie nevyžaduje nejaké extrémne zásahy, je to skôr postupná zmena životného štýlu.

Pre lepšiu predstavivosť, táto metóda terapie pomáha redukovať chuť do jedla?

Jedlo ani chuť do jedla vôbec nie sú podstatné. To je len symptóm problému. Človek sa pre niečo prejedá. Pre niečo nevie prestať jesť vtedy, keď má. Každé naše správanie má svoj dôvod a nikdy nie je v izolácii. Na to, čo robíme vplývajú naše myšlienky, pocity, vnútorné prežívanie, ale aj vonkajšie vplyvy, teda čo vidíme a počujeme. Okrem toho netreba zabúdať na históriu daného klienta, čo prežil počas života, aké má sociálne zázemie, vzťahy. Z tohto si potrebujem urobiť čo najpresnejší obraz a odpovedať si na otázku, čo tam musí byť, aby bol tento človek obézny. Keď na to prídem, stačí tento element zmeniť.

Aké sú najčastejšie tieto momenty, o ktorých hovoríte?

To môžu byť zdanlivo nesúvisiace veci typu – moje nevlastné dcéry sú veľmi chudé, mám pri nich zlý pocit zo svojho tela a keď sú na mňa kritické mám potrebu to zajesť. To, prečo to klientka takto robila by bolo na dlhý elaborát, podstatné bolo, že sme identifikovali, čo ju udržiavalo v stave jedenia. Potom mala dve možnosti, a to zbaviť sa nevlastných dcér alebo zmeniť svoje vnútorné reakcie na nevlastné dcéry. Samozrejme, že sme išli ďalej s možnosťou číslo 2. Ak si človek chudnutie u mňa predstavuje tak, že lusknem prstom a poviem mu, že nebude mať chuť do jedla, tak nech ide hľadať inde. Od tohto som upustil už pred rokmi a používam len veci, na ktoré sa viem spoľahnúť a sú naozaj efektívne.

Určite je to individuálne, ale koľko kilogramov je možné vďaka hypnóze schudnúť a za aké obdobie?

Je to individuálne a ja s klientmi vôbec nesledujem kilogramy. Všetci klienti, ktorí ku mne prídu riešia kilogramy a váhu. To sú ale externé veci – čísla, predstavy. Kilogramy riešia už roky a stále sú obézni, takže to asi nebude správna cesta. Keď má človek v pohode hlavu a vie zvládať negatíva života, ktorý žije, postupne príde aj v pohode postava. Naše telá sú len odrazom nášho vnútra. Daj do poriadku hlavu a telo bude nasledovať. Takže u mňa žiadne váženie a počítanie gramov na váhe, to dáva do procesu chudnutia zbytočný stres a porovnávanie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #chudnutie #motivácia #hypnóza #Jedenie #Martin Lajprík #hypnotické techniky #sugescia

+ Chýba vám elán, slnečné lúče vám pomôžu doplniť energiu a vitamín D.
Očakávajte uznanie za vašu tvrdú...

+ Zdravé stravovanie prinesie spokojnosť a lepšie zdravie.
Trpezlivosť a dôkladnosť vás dovedú k vytúženým cieľom....