Leto a menštruácia - ako zlepšiť túto kombináciu?

Leto je tu! A s ním aj chuť na plávanie, slnenie a hojdanie sa na vlnách mora. Menštruácia však do letných prázdnin nezapadá.

08.07.2019 09:00
leto, dovolenka, kúpanie, plávanie, plavky,... Foto:
Pri plávaní sa odporúča menštruačný kalíšok - v takom prípade majú baktérie nižšiu šancu.
debata

Čo použijem pri plávaní? Ako predísť intímnej infekcii? Gynekologička Dr. Eva Lehner-Rothe a platforma erdeerwoche poskytla najlepšie tipy, ako prejsť týmto obdobím v lete.

Svrbenie, pálenie a opuch?

Väčšina žien pozná ten nepríjemný pocit potenia v rozkroku, keď menštruácia náhle prekvapí v horúcu letnú noc. S priedušnými vložkami z čistej bio bavlny a bez umelých vôní sa dá zabrániť nielen poteniu, ale aj svrbeniu a páleniu v intímnej oblasti, vysvetlila zakladateľka erdbeerewoche, Annemarie Harant.

Aktuálna štúdia talianskej univerzity Pavia pre značku Organyc tento pozitívny efekt bio bavlny potvrdila. Dvesto žien sa zdôverilo s problémami, ktoré bežne sprevádzajú ich mesačné krvácanie – svrbenie, pálenie či opuch v intímnej oblasti. Kvôli štúdii prešla polovica dobrovoľníčok po prvom mesiaci na vložky zo 100-percentnej biologickej bavlny, pričom zvyšných 100 žien naďalej používalo vložky s vysokým podielom syntetických materiálov.

Porovnanie ukázalo: Symptómy ako svrbenie či pálenie v intímnej oblasti sa zlepšilo až potom, ako účastníčky štúdie vymenili bežné vložky. Zvlášť pozoruhodný bol rozdiel pri podráždení kože. To sa u 99 percent dobrovoľníčok zlepšilo už po prvej menštruácii, kedy začali používať spomínané bio vložky.

Stačí voda!

Veľa žien sa domnieva, že v dôsledku zvýšeného potenia v lete by sa mali v intímnej oblasti lepšie umývať. Práve v lete majú vaginálne infekcie zelenú a preto platí: Voda stačí, hlavne pri častom sprchovaní, zdôraznila Dr. Lehner-Rothe. Mnohí tiež nevedia, že pH pošvy je iné ako pH kože. Vaginálne prostredie je kyslejšie, preto sú mydlá a sprchové gély nevhodné.

Čo robiť po plávaní?

Tampón treba po plávaní hneď vymeniť, aby sa v ňom netvorili baktérie. Pri plávaní sa však odporúča používať radšej menštruačný kalíšok – v takom prípade majú baktérie nižšiu šancu dostať sa do tela, tvrdí gynekologička. Zo strachu si veľa žien často vyberá najväčšie tampóny. Chyba, môže to mať negatívne účinky na vaginálnu flóru. Naopak, treba voliť tie najmenšie tampóny, zvlášť počas slabšieho krvácania.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #more #menštruácia #tampón #vaginálna infekcia #vložky

+ Prepracovanie a únavu nepodceňujte, radšej si do sýta oddýchnite.
Peniaze, ktoré vám ponúkajú si zaslúžite, načo...

+ Pravidelne regenerovať svoje sily je správne, inak padnete únavou.
Podnikanie bude smerovať dopredu a vy budete...