Deti, ktoré okolie šikanuje pre ich hmotnosť, v dospelosti priberajú viac

Psychický stres z posmeškov "deti" kompenzujú jedlom, tohto zvyku sa nedokážu zbaviť ani v dospelosti.

08.07.2019 15:00
obezita, dieťa, jedlo, strava Foto:
Pri deťoch by sme mali byť v otázke stravovania zvlášť opatrní.
debata

Deti, ktorým sa okolie vysmieva kvôli telesnej hmotnosti, sa v dospelosti musia vysporiadať s ďalším rizikom, ktoré súvisí práve s nepríjemnosťami z minulosti. V dospelosti sú títo ľudia náchylnejší k naberaniu na hmotnosti. Potvrdila to aj štúdia z Univerzity v Yale.

Do nej sa zapojilo 110 detí, ktorých vek bol počas štartu štúdie v priemere 11,8 roka. O 8 a pol rokov neskôr boli účastníci štúdie opäť oslovení a zapojení do štúdie. Výsledok? Deti, ktoré boli pre svoju hmotnosť vystanené mobbingu, v dospelosti pribrali až o tretinu viac ako tí, ktorým sa pre ich hmotnosť nikto nevysmieval. Mobbing má aj výrazný dopad na nárast telesného tuku – šikanovaní jedinci mali až o 91 percent vyšší nárast tuku za rok ako tí, ktorí šikanovaní neboli.

Vedci, ktorí sa pod štúdiu podpísali sa domnievajú, že práve stres vyvolaný posmechom a následným psychickým tlakom je podpísaný pod zmeny metabolizmu aj pod nezdravé stravovacie návyky – jedinci pod stresom sa snažia svoje psychické rozpoloženie kompenzovať práve jedlom. Tohto zvyku sa s pribúdajúcimi rokmi zbavuje čoraz tažšie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #deti #nadváha #mobbing #psychický tlak

+ Začínate mať problémy s dýchaním, potrebujete pravidelný pohyb.
Zvýšte pozornosť pri zverejňovaní osobných...

+ Pocítite prílev vnútorných síl a zvýši sa vám chuť do života.
Vykročíte správnou nohou a problémy vyriešite bez...