Mali by sme sa počas chudnutia zbaviť alkoholu?

Snahu o rýchle schudnutie do plaviek dokáže v tomto období zmariť popíjanie obľúbených alkoholických nápojov. I napriek tomu, že tak trochu patria k letnému relaxu, v čase zhadzovania nadbytočných kilogramov sa od nich treba držať čo najďalej.

20.06.2019 17:12
biele víno, hrozno, alkohol Foto:
Pohár vína obsahuje približne 120 kcal.
debata

Telesnú hmotnosť podľa výskumov najmenej ovplyvňuje pitie suchého vína, najviac však pochutnávanie si na sladkých miešaných drinkoch. Alkohol dodáva telu veľké množstvo energie v podobe zvyškového cukru. Okrem toho však výrazne spomaľuje metabolizmus. Na etanol, hlavnú zložku alkoholických drinkov, reaguje telo ako na každý iný toxín. Ľudský organizmus sa ho z tohto dôvodu snaží ihneď po prijatí zbaviť. Tým sa pozastavuje látková výmena, ale najmä trávenie ostatných potravín, ktoré sa konzumujú zajedno so spomínanými nápojmi.

Ak ste si napríklad po alkoholickom drinku dopriali vyprážaný rezeň s hranolkami, telo energiu z takto prijatej stravy nedokáže spracovať a automaticky ju ukladá do tukových zásob na zadku, stehnách či bokoch.

Nepotešia prázdne kalórie

Alkohol patrí podľa výživového odborníka z New Yorku Sydneyho Greena k najviac kalorickým potravinám. Jeden gram alkoholu totiž obsahuje 7 kilokalórií. Pre porovnanie, gram tuku má 9 kcal. Omnoho lepšie sú na tom bielkoviny a sacharidy, ktoré majú zhodne po štyri kcal na jeden gram hmotnosti. „Alkohol nemá žiadnu výživovú hodnotu pre naše telo. To znamená, že 100 kcal z alkoholu nie je rovnakých ako 100 kcal z brokolice. Brokolicu môžeme použiť ako palivo a na stovky enzymatických reakcií v tele, alkohol však nie,“ vysvetľuje Green pre www.eatthis.com.

Pohár vína tak obsahuje približne 120 kcal a pivo 150 kilokalórií. Obdobne sú na tom čisté destiláty, pričom miešané nápoje, ktorých hlavnými zložkami sú okrem alkoholu aj cukor, ovocné sirupy či smotana sú doslova energetickou bombou. Alkoholický kokteil môže mať až 500 kcal, čo sa rovná takému množstvu energie, ako keď skonzumujete dve oblátky plnené sladkou náplňou.

Koľko majú dovolené ženy, koľko muži?

Vedci sa domnievajú, že pitie štyroch pohárov alkoholického nápoja denne u mužov a troch u žien sa dokáže výrazne podpísať pod vznik obezity. Vo svojich tvrdeniach však zachádzajú ešte ďalej a veria, že aj pitie s mierou môže byť spojené s vyšším nárastom telesného tuku v tele. Pravidelná konzumácia alkoholu sa rovnako spája aj s ďalšími chronickými ochoreniami, vrátane cukrovky 2. typu, cirhózou pečene, srdcovocievnymi ochoreniami či vredmi. Mimo ohrozenia spomínanými chorobami a obezity sú muži v prípade, ak si doprajú maximálne dva alkoholické nápoje denne a ženy majú stanovený strop na jeden pohárik denne.

Týždenne len štyri drinky a schudnete

V tejto súvislosti však netreba zabúdať, že alkohol v kombinácii s teplým a slnečným počasím silno dehydruje organizmus. Následkom odvodnenia dochádza k vzniku únavy. Keď sme unavení, telo si žiada väčší prílev energie v podobe sladkých, mastných a slaných potravín. K pôvodným niekoľkým stovkám kilokalórií z alkoholu je tak potom potrebné prirátať aj ďalšiu energiu z ťažkého jedla.

Zdá sa, že ideálnou voľbou na jedlo po prehýrenej noci sú najmä vajíčka, ktoré obsahujú aminokyselinu cysteín. Vďaka nej sa organizmus zbaví vedľajšieho produktu alkoholu acetaldehydu. V období chudnutia preto Sydney Green odporúča obmedziť pitie alkoholu na štyri nápoje týždenne a vyhýbanie sa konzumácií ovocných krémových kokteilov aspoň počas dvoch týždňov. Martin Harvan

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #alkohol #chudnutie #plavky #metabolizmus #kalorická hodnota

+ Začnite sa zaoberať konečne aj sami sebou, nie len ľuďmi okolo vás.
Ak sa vám momentálne v niečom darí,...

+ Ustrážte si svoje myšlienky, sila myšlienok je veľmi silná.
Pokračujte ďalej, nezastavujte sa pred prvým...