Ak presunieme 100 kilokalórií z neskorých večerných hodín na dobu obeda, „zlý“ cholesterol sa zníži. A keď kalórie pochádzajú z tukov, pokles je ešte výraznejší, píše taliansky denník Corriere della Sera.
Ak sa hovorí o cholesterole, zvyčajne sa spomínajú jedlá, ktorým je potrebné sa vyhnúť, len zriedkavo sa hovorí o tých, ktoré hrajú pozitívnu úlohu a takmer nikdy sa nehovorí o čase konzumácie. Avšak aj to hrá svoju rolu, čo potvrdzuje štúdia z Taiwanu publikovaná nedávno na stránkach internetového časopisu Nutrition, Metabolism and Cardiovascular Diseases.
Pri tomto výskume vedci hodnotili konzumácii potravín a úroveň tukov v krvi u viac ako 1200 dospelých osôb. Prepočítali, že vďaka presunu konzumácie 100 kilokalórií z neskorého večera na hodinu obeda, LDL cholesterol (zlý) sa znížil, hoci nie o veľa. Ale keď oných 100 kilokalórií pochádzalo výhradne z tukov, redukcia cholesterolu bola výraznejšia. „Táto štúdia potvrdzuje skoršie pozorovania,“ hovorí Massimo Federici, riaditeľ Centra pre výskum aterosklerózy na rímskej poliklinike Tor Vergata. „Ostatne produkcia cholesterolu má tendenciu rásť v noci a vždy v rovnakom čase. U zvierat bolo pozorované, že absorpcia cholesterolu z potravín je v noci vyššia,“ dodáva. Tiež pokiaľ ide o diétu, sú tu okrem známych indikácií nové prvky. V stravovaní je potrebné dávať prednosť zelenine, ovociu, výrobkom z celozrnnej múky, strukovinám, zdravým zdrojom proteínov, ako je mlieko a výrobky z neho s nízkym obsahom tuku, netučná hydina, ryby a sušené ovocie. Naopak, je nutné sa predovšetkým vyhýbať sladkostiam, sladeným nápojom a červenému mäsu.
Potravinový model by mal byť nielen prispôsobený individuálne kalorickej potrebe a zdravotnému stavu, ale aj osobným preferenciám. Nejde už o to predpísať diétu zameranú takmer výhradne na kontrolu tukov a cholesterolu, ale ide o zdravý model prispôsobený požiadavkám jedinca. Konečne sa kladie dôraz na správnu voľbu potravín, ktoré samy umožňujú kontrolovať nasýtené mastné a transmastné kyseliny a nechávať priestor mononenasýtenými a polynenasýtené mastným kyselinám počnúc olivovým olejom, orechami, sušeným ovocím a končiac rozpustnou vlákninou, zvlášť jačmeňom, ovsom, strukovinami, a pokrmom obsahujúcim rastlinné steroly prítomné v obilninách, rastlinných olejoch či ovocí. Zaujímavá je úloha fyzickej aktivity aeróbneho typu. Stačí päťkrát týždenne 30 minút a hladina cholesterolu sa znižuje.
„Dnes sa prikladá menší význam jednoduchým hodnotám cholesterolu, ale väčší význam kardiovaskulárnemu riziku vôbec,“ uvádza Massimo Federici. "Hodnota LDL cholesterolu má byť nižšia, ak je toto riziko vysoké. Svoju úlohu hrá aj ‚dobrý‘ cholesterol HDL. V každom prípade ide predovšetkým o zmenu životného štýlu. Kto má kardiovaskulárne choroby či aterosklerózu, mal by znížiť LDL pomocou užívania statínov najmenej o 50 percent, "uvádza Federici.