Najhoršie v Európe! Slovenky podceňujú riziko rakoviny, stačí pritom málo

Hoci sa spojenie rakovina prsníka skloňuje v médiách pomerne často, postoj slovenských žien k tomuto ochoreniu je stále veľmi ľahostajný.

14.06.2019 13:00
samovyšetrenie prsníkov, prsníky Foto:
Samovyšetrovať prsníky by si mali začať už 18-ročné dievčatá.
debata

„Zdravotná uvedomelosť žien je stále veľmi nízka a nechodia na preventívne prehliadky ku gynekológom,“ tvrdí primár mamologického oddelenia Onkologického ústavu nemocnice sv. Alžbety v Bratislave Vladimír Bella, ktorý sa minulý týždeň zúčastnil na tradičnom charitatívnom pochode za zdravé prsia.

Bella zdôraznil, že ak žena príde včas, 90 až 100 percent prípadov rakoviny prsníka je možné vyliečiť. „Od 18 rokov by mala žena chodiť raz ročne ku gynekológovi, ten ju raz za dva roky pošle na ultrazvuk prsníkov a ženy nad 40 rokov na mamografiu,“ vysvetlil.

Pripomenul tiež, že okrem toho by si každá žena mala robiť samovyšetrenie prsníkov, aby si včas všimla prípadnú hrčku, ktorá môže signalizovať rakovinu.

Podľa slov lekára však na preventívne prehliadky chodí len približne 30 percent žien a na mamografiu len 20 percent. „Tieto čísla sú najhoršie v Európe. Výskyt rakoviny prsníka stále stúpa, momentálne sa hovorí, že v roku 2018 sa na svete objavili dva milióny nových prípadov. Na Slovensku ich je asi 3500,“ povedal odborník.

Vďaka pochodom sa podľa neho každý rok zvyšuje účasť žien na preventívnych prehliadkach, hoci len minimálne. „Ale každý rok sa to lepší. Preto hovorím, že najlepšie by bolo, keby bol tento pochod každý týždeň, aby si ženy uvedomili, že rakovina prsníka existuje a ak majú nejaké príznaky, je lepšie prísť na vyšetrenie,“ pripomenul Bella.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ženy #rakovina prsníka #Slovenky #postoj #samovyšetrenie

+ Možno oklamete sami seba, avšak lekára a výsledky neoklamete.
Nič nerobte rýchlo, robíte tak len väčšie chyby....

+ Myslite hlavne na seba, doteraz ste mysleli na ostatných.
Pokiaľ niečo potrebujete, nečakáte na zľavy a...