Pomôžu podivné triky pri chudnutí?

Privoniavanie k jedlu, používanie zrkadiel, ale aj fígeľ s modrou farbou. Toto je len zlomok netradičných spôsobov na to, ako sa zbaviť nadbytočných kilogramov tuku.

06.06.2019 09:00
prestieranie Foto:
Pre znižovanie apetítu sa odporúča používať modro sfarbené obrusy či riad.
debata

Keď nos oklame žalúdok

Tam, kde nezaberajú tvrdé diéty, pôst a cvičenie, pomôže zopár šikovných trikov. Aj z tohto dôvodu sa niekedy oplatí popri zdravom životnom štýle vyskúšať zvláštne metódy na redukciu telesnej hmotnosti. Medzi najznámejšie z nich patrí privoniavanie k jedlu. Nejde však len o klasické využívanie čuchu pri identifikácii kvality jedla. Diéta založená na používaní jedného zo základných zmyslov sľubuje čosi viac, menšie porcie na tanieri. Základom tohto spôsobu chudnutia je ovoniavanie potravín bez toho, aby sa následne skutočne aj skonzumovali. Podľa niektorých odborníkov vôňa jedla podvádza mozog. Ak si teda napríklad „pričuchneme“ k banánom, jablkách či čerešniam, ale neskonzumujeme ich, mozog by mal nadobudnúť pocit krátkodobého nasýtenia. Samozrejme, táto metóda na oklamanie žalúdka nemá dlhodobý efekt a môže spôsobiť aj opačný účinok, zvýšenie túžby po jedle.

Aj smartfón pomôže pri chudnutí

Mobilný telefón môže skvele poslúžiť nielen na surfovanie po internete, ale i na fotografovanie každej porcie jedla, ktorú sme si dali počas dňa na tanier. Vytváranie „obrázkov“ a ich následné prezeranie si v galérii vytvára dojem väčšieho množstva skonzumovaného jedla. Vďaka tejto podivnej metóde chudnutia získavame naviac prehľad o zložení a kvalite prijatej potravy. Ak si teda pozrieme na spomínaných fotografiách neskôr popoludní jedlá, ktoré sme zjedli, môžeme si prispôsobiť množstvo a zloženie záverečného jedla dňa. Ak nepomáha prezeranie fotografií v smartfóne, vyskúšajme trik so zrkadlami. Ide vraj o účinný spôsob, ktorý napomáha pri získavaní kontroly nad jedením. Výskumy sa dušujú, že človek získava pohľadom do zrkadla pri jedle schopnosť ovládať sa a v konečnom dôsledku tak zníži príjem jedla až o tretinu. Tam, kde nepomáhajú vizuálne pomôcky sa o slovo hlási pevnejšie utiahnutie opasku. Pri prejedaní tlačí na brucho a nenápadne nás upozorňuje na to, aby sme si na chvíľu dali od maškrtenia stopku.

Modrá je vraj dobrá

V prípade, že v kuchyni alebo v jedálni používame červenú, oranžovú, prípadne žltú farbu, zvyšujeme si tým podvedome chuť do jedla. Spomínané farby stimulujú nielen chuť do života, povzbudzujú mozog, ale aj chuťové poháriky. Opačné „účinky“ má však modrá farba. Upokojuje telo i myseľ a údajne potláča aj chuť do jedla. Pre znižovanie apetítu sa preto odporúča používať modro sfarbené obrusy či riad. Uvedené triky prinášajú požadovaný efekt len v prípade, ak sa celkovo zameriavame na konzumáciu zdravých potravín a prijímanie dostatočného množstva tekutín.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #smartfón #triky #chudnutie #opasok #zrkadlo #vôňa jedla #modrá farba

+ Začínate mať problémy s dýchaním, potrebujete pravidelný pohyb.
Zvýšte pozornosť pri zverejňovaní osobných...

+ Prepracovanie a únavu nepodceňujte, radšej si do sýta oddýchnite.
Peniaze, ktoré vám ponúkajú si zaslúžite, načo...