Chcete rýchlo schudnúť do plaviek? Jedlo v žiadnom prípade nevynechávajte

Existuje šanca, že by sme mohli expresne rýchlo, do štartu plavkovej sezóny, zhodiť nejaké to kilo?

09.06.2019 08:00
plavky, dekolt, pláž, more, leto, opaľovanie,... Foto:
Štíhla do plaviek?
debata

Hoci sme pre to ochotné urobiť čokoľvek, do ničoho sa netreba púšťať bez rozmyslu. Odborníčka radí, ako sa náš zámer môže podariť.

Možno vám ako prvé napadne zredukovať počet porcií čo najviac, nevečerať, či dokonca držať hladovku. Týmto postupom si však môžete ešte viac uškodiť. Možno v prvých dňoch niečo zhodíte, ale jojo-efekt si na vás zákerne počká. Rozumnejšie je stravovať sa v pravidelných intervaloch a v primeranom množstve. „Jedlo nevynechávajte, práve naopak. Dbajte na skutočne pravidelný prísun jedla. Vytvoríte si tým dobrý návyk, netrápite telo a vyhnete sa aj náhlym návalom vlčieho hladu, ktoré nás prepadnú najmä vo večerných hodinách,“ hovorí výživová špecialistka Martina Dvořáková.

Aj keď ste v časovej tiesni, zabudnite na drastické diéty. Tie by mohli napáchať ešte väčšie škody. Ak chcete uspieť, vaša strava musí byť správne vyvážená. „Ideálne je výrazne znížiť v strave príjem sacharidov a cukrov, ktoré sú ukryté v mnohých jedlách a nápojoch, pod 50 gramov denne. Zároveň však dbajte na dostatočný príjem bielkovín a zdravých tukov. Ryžu, pečivo, ovocie či sladkosti nahraďte zeleninou a potravinami bohatými na bielkoviny, ktoré vás zasýtia na dlhší čas,“ radí Dvořáková. Takýto pomer živín vám pomôže už po pár dňoch dostať telo do stavu ketózy, ktorá zrýchli váš metabolizmus a prinúti telo redukovať uložené tukové zásoby. „Ketóza je pre naše telo úplne prirodzený stav. Akonáhle v našom jedálničku znížime sacharidy, ktoré naše bunky využívajú ako preferovaný zdroj energie, náš organizmus začne využívať energiu z tukových zásob,“ vysvetľuje špecialistka na ketodiétu Martina Dvořáková.

Aj v tomto prípade treba dávať pozor na správny pitný režim. V žiadnom prípade ho nepodceňujte. „Ak máme nedostatočný pitný režim a v jedálničku príliš veľa sacharidov a hlavne cukrov, telo vodu zadržiava a ukladá ju do tukových tkanív. V dôsledku toho priberáme, cítime sa opuchnuto a trápi nás celulitída. Keď si postrážime svoj pitný režim a navyše znížime príjem sacharidov, zbavíme sa zadržiavanej vody a zlepšíme stav celulitídy,“ hovorí Dvořáková. Koľko tekutín naše telo potrebuje? "Na 10 kg našej hmotnosti telesnej hmotnosti by sme mali vypiť denne 0,3 – 0,4 litra vody, to znamená, že žena vážiaca 70 kg by mala denne vypiť 2,1 – 2,8 litra denne,“ upresňuje Martina Dvořáková.

A keďže veľkú úlohu pri chudnutí zohráva aj psychika, proces chudnutia a prechodu na zdravší režim by vám mal prinášať radosť a nie stres.

debata chyba
Viac na túto tému: #leto #chudnutie #plavky #sacharidy #bielkoviny #ketóza #keto diéta

+ Dovolenku si zaslúžite nielen pre radosť ale aj pre nevyhnutné zdravie.
Tímová spolupráca...

+ Malé zmeny v jedálničku vás nabijú pozitívnou energiou.
Pomoc pri rozhodovaní ohľadom financií nenechávajte na...