Po stresujúcej udalosti, emotívnom šoku nemajú niektorí ľudia na jedlo ani pomyslenie, iní sa jedlom upokojujú (comfort food): jedia sladkosti, čokoládu a pokrmy bohaté na kalórie. Je to normálne? Je dôvod sa znepokojovať? Píše o tom francúzsky týždenník L'Express.
Keď sme smutní, deprimovaní alebo stresovaní, môžeme si povedať: dám si tortu, pretože mi to zdvihne morálku. A aj keď sme sa veľa najedli, nie je to také katastrofálne, pretože sme už pokojnejší a môžeme čakať, až zase dostaneme hlad, aby sme sa znovu najedli. To nie je chorobné, naopak to je veľmi dobré.
Ak však ide o chorobu, nestane sa tak. Torta ma neuspokojila a robím si výčitky, že som ju zjedol. To je kognitívna reštrikcia: ľudia si vytvárajú zákazy ohľadom potravín, a keď ich porušia, obviňujú sa. Vytvárajú si teda ďalšie negatívne emócie a to vedie k bludnému kruhu. Jem, aby som upokojil stres, ale stresujem sa, že som jedol, pretože som sa dopustil chyby. A tak znovu jem.
A ďalší prípad chorobného javu: keď som neustále v strese alebo v depresii alebo sa hnevám, skrátka mám negatívne emócie, jem neustále, aby som ich upokojil. Tak dochádza k excesom.
Je však potrebné rozlišovať medzi bulímiou a záchvatovým prejedaním sa. Sú to prípady nadmernej konzumácie potravy, počas ktorých človek sníva veľmi rýchlo veľké množstvo potravín. V prvom prípade je to však sprevádzané vracaním, užívaním preháňadiel, následným pôstom. V druhom prípade, kedy k takýmto sprievodným prejavom nedochádza, ide skôr o problémy s váhou.
Je známe, že z fyziologického hľadiska stres zastaví chuť k jedlu. Silný stres chuť k jedlu úplne zlikviduje, pretože nedokážeme spustiť ochranný mechanizmus. Keď ide o slabší či malý stres, dokážeme ho veľmi dobre aktivovať. A tak jeme.
Výsledky vedeckých štúdií sú však plné rozporov, pretože to závisí od mnohých faktorov. Čokoláda je zrejme najviac upokojujúcou potravinou, ku ktorej sa ľudia uchyľujú. Všeobecne je pre ľudské zdravie dobrá. Najmä večer. Realizovalo sa niekoľko štúdií, aby sa zistilo, čo je v čokoláde tak upokojujúce. Boli predložené početné hypotézy, zvlášť biochemické: horčík, ktorý má upokojujúci účinok, a fenyletylamín, ktorý je bratrancom amfetamínov. Nakoniec výsledky štúdií ukázali, že to, čo je na čokoláde tak uspokojujúce, je jej chuť!
Potraviny, ktoré najviac upokojujú, sú tie s vysokým energetickým obsahom, teda obsahujú najviac cukru a tuku. Jedlo používame k tomu, aby sme nemuseli problému čeliť. Čím viac sa vyhýbate emotívnym problémom, tým viac vám vaše emócie naháňajú strach. A tým viac sa upokojujete jedlom.
Hovoríme o potravinách, ale môže ísť aj o niečo iné. Môže to byť alkohol, sledovanie televíznych seriálov. Uzatvárate svoj mozog. Ak sa to deje výnimočne, nie je to žiadny problém, ale ten nastáva, keď sa to stáva všedným javom.
Únikom môže byť aj smiech a humor. Vidíme to u niektorých osôb, ktoré sa vyhýbajú riešeniu problémov, robia si zo všetkého srandu a všetko zľahčujú a zosmiešňujú. Vyhýbajú sa tak svojim emóciám a často na problém zle reagujú. Slávni komici trpia depresiami, a to ukazuje, do akej miery môže byť humor obranným mechanizmom.