Dobre starnúť? Tu sú zvyky ľudí, ktorým sa to darí

Starnutiu sa nevyhne nikto z nás. Ale netreba ho brať ako strašiaka, robte to tak, ako aktívni a spokojní seniori.

30.05.2019 11:00
dôchodca, senior, manželia, turistika,... Foto:
Zostaňte aktívni.
debata

Myslia pozitívne

Starší ľudia, ktorí berú svoje starnutie aj ako zdroj životných skúseností a životnej spokojnosti, sa z rôznych chorôb zotavujú rýchlejšie ako tí, ktorí si starobu v mysli spájajú s bezmocnosťou a osamelosťou, informoval o tom aj americký magazín „Journal of the American Medical Association“. Je potrebné aj v staršom veku na veci a život okolo seba nazerať pozitívne, práve takéto „nastavenie“ má na psychiku ale aj celkový stav organizmu blahodárne účinky.

Dávajú pozor na to, čo jedia

Nie je ničím prekvapivým, že podstatnú rolu na tom, ako sa človek s pribúdajúcim vekom cíti, zohráva aj strava. Menej cukru či zlých tukov v strave, naopak, viac vlákniny, zeleniny, ovocia, chudého mäsa… Aj priveľa cukru a tukov v strave môžu procesy starnutia v organizme zbytočne urýchľovať.

Aj na to, koľko toho zjedia

Nadváha je príčinou mnohých ochorení, ktoré sa práve vo vyššom veku začnú nástojčivejšie hlásiť o slovo. Cukrovka a ochorenia kardiovaskulárneho systému sú toho jasným príkladom. Je preto dôležité strážiť si rovnováhu medzi príjmom a výdajom energie – nejesť viac, aby si telo nevytváralo zásoby, ktorých sa potom ťažko zbavuje.

Pravidelne športujú

Títo ľudia majú šport v sebe „zakódovaný“. Nejde o náhle „prebudenia sa“, športujú dlhé roky a tieto zvyky si so sebou prenášajú aj do staroby. Možno sa sústredia na pokojnejšie aktivity, ako plávanie, joga, nordic walking. Ale nie je ničím výnimočným, ak sa vyberú do posilňovne, na zumbu či gymnastiku.

Pestujú si vzťahy

Rodina a priatelia… Kto má dobré vzťahy so svojím okolím, myslí pozitívnejšie, má väčšiu radosť zo života, má sa na čo tešiť. Naopak, kto neustále rieši konflikty, utápa sa kvôli zlým vzťahom s rodinou či sa cíti osamelý a bez priateľov – postupne stráca radosť zo života a upadá na tele aj na duši.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #starnutie #strava #senior #aktívny život

+ Zdravé stravovanie prinesie spokojnosť a lepšie zdravie.
Trpezlivosť a dôkladnosť vás dovedú k vytúženým cieľom....

+ Pravidelne regenerovať svoje sily je správne, inak padnete únavou.
Podnikanie bude smerovať dopredu a vy budete...