Chemikálie opaľovacích krémov sú na druhý deň v krvi

Je dobre známe, že naniesť chemikálie na veľké plochy pokožky nie je najlepší nápad.

30.05.2019 15:00
leto, dovolenka, pláž, plavky, klobúk,... Foto:
Málo sa zaujímame o to, ktoré chemikálie sú v produktoch určených na opaľovanie.
debata

Problematické môžu byť najmä hormonálne účinné látky. Čo sa týka opaľovacieho krému, len málo sa zaujímame o to, aké chemikálie sú v produktoch. Počas leta si na telo natrieme celú fľašu! Jedna americká štúdia aktuálne odhalila dosť alarmujúce hodnoty. Kto si počas jedného dňa nanesie hrubú vrstvu opaľovacieho krému na pokožku, čiže ním vôbec nešetrí, na druhý deň ich má v krvi a dokonca sú dokázateľné niekoľko dní.

24 hodín po použití

Ako ukazuje štúdia, ktorá bola prezentovaná v časopise Jama, koncentrujú sa prísady do krvného obehu po niekoľkých dňoch používania, ako je napríklad dovolenka pri mori. Aj keď bola aplikácia prerušená, chemikálie boli stále zistiteľné v tele, až 24 hodín. Dobrovoľníci sa pravidelne štyri dni natierali rôznymi krémami, pleťovými mliekami a sprejmi.

Chemické látky v krvi a v moči

Chemikálie avobenzón, oxybenzón, oktokrylén a ecamsule boli prítomné v krvi aj v moči. Ich koncentrácia bola taká vysoká, že boli potrebné ďalšie vyšetrenia. Produkty určené na opaľovanie nemohli byť jasne klasifikované ako „neškodné“. Či má absorpcia týchto látok skutočne účinky na zdravie, bude ešte ďalej presnejšie objasňované v štúdiách.

Voľte prírodné výrobky

Ani napriek výsledkom tejto štúdie by ste sa v žiadnom prípade nemali prestať v lete natierať. Ak chcete zvoliť bezpečnejšiu cestu, uprednostnite prírodné kozmetické výrobky.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #slnko #chemikálie #opaľovací krém

+ Začínate mať problémy s dýchaním, potrebujete pravidelný pohyb.
Zvýšte pozornosť pri zverejňovaní osobných...

+ Zdravé stravovanie prinesie spokojnosť a lepšie zdravie.
Trpezlivosť a dôkladnosť vás dovedú k vytúženým cieľom....