Ako vplývajú hormóny na priberanie?

Nielen nezdravé potraviny, nedostatok spánku a sedavý spôsob života sa dokážu podpísať pod rýchle naberanie nadbytočných zásob tuku. Kilogramy navyše zapríčiňuje aj nerovnováha viacerých hormónov v ženskom tele. Ako zistíte, že niečo nie je v poriadku?

21.05.2019 13:00
napchávanie, jedlo, priberanie Foto:
Netreba zabúdať na skutočnosť, že hladina cukru v krvi stúpa v prípadoch, keď konzumujete potraviny s vysokým obsahom jednoduchých cukrov.
debata

Hormóny zohrávajú dôležitú úlohu pri regulovaní životných funkcií. Podieľajú sa na reprodukčnom zdraví, trávení, zabezpečujú pohodový spánok a v neposlednom rade ovplyvňujú aj naše emócie či správanie. V prípade, že sa dostanú do vzájomnej nerovnováhy, môžu zapríčiniť aj priberanie na váhe. Telo však pri výkyvoch hormónov vysiela určité signály, vďaka ktorým sa dá zistiť, že telesná hmotnosť stúpa práve z tohto dôvodu. Medzi najčastejšie príznaky spomínaného problému patrí zväčšovanie obvodu pásu, neutíchajúce bolesti hlavy, vzostup hladiny cukru v krvi, či nutkavá túžba konzumovať sladké jedlá.

Telo vysiela celý rad signálov

K znameniam, ktoré prezrádzajú „vzburu“ hormónov v ženskom tele patrí rýchle zväčšovanie pásu. Táto nepríjemná zmena sa môže udiať bez toho, či konzumujete vyváženú stravu a pravidelne sa hýbete. Ľudský organizmus totiž ovplyvňujú hladiny kľúčového hormónu zvaného inzulín, ktorý zjednodušene povedané, rozkladá cukor na energiu. Pri jeho výkyvoch, dochádza aj k pocitom neustáleho hladu. V krajných prípadoch môže vznikať na inzulín takzvaná inzulínová rezistencia, ktorá vyúsťuje do metabolického syndrómu a do priberania v oblasti pásu.

Chuť zjesť všetko sladké

Uvedený problém vplýva aj na hladiny inej látky nevyhnutnej pre správne fungovanie tela. Leptín patrí k hormónom, ktorý „informuje“ mozog o tom, že je žalúdok plný. V danom okamihu môže dôjsť k zvláštnemu paradoxu a vzájomnému sa ovplyvňovaniu týchto dvoch „hráčov“. So zvyšovaním hladiny inzulínu dochádza aj k nárastu leptínu. I keď sa môže zdať, že čím viac je leptínu v tele, tým je to lepšie, opak je pravdou. Zvýšený leptín vyvoláva neodolateľnú chuť na jedlo, a to najmä také, ktoré obsahuje veľké dávky cukru. V tejto súvislosti narastá nielen telesná hmotnosť, ale zhoršuje sa aj kvalita pokožky a objavujú sa silné poruchy nálad v podobe depresií a úzkosti.

Pozor na sladkosti

Netreba zabúdať na skutočnosť, že hladina cukru v krvi stúpa v prípadoch, keď konzumujete potraviny s vysokým obsahom jednoduchých cukrov. Ak je hladina cukru v krvi pravidelne vysoká, vytroví sa postupom času neželaná inzulínová rezistencia. Inzulín sa podieľa najmä na prenose krvného cukru do buniek. V prípade, že na neho bunky nebudú reagovať, nastáva problém v podobe cukrovky 2. typu.

Prečo sa treba vyhýbať škrobu?

Bolesti hlavy môžu byť často vyvolané namáhaním očí, dehydratáciou či nedostatkom spánku. Objaviť sa však môže aj počas menštruácie, čo je dôkazom kolísania ženských pohlavných hormónov, a to najmä estrogénu. Problém v nerovnováhe spomínaného hormónu spočíva v tom, že dochádza k takzvanému hormonálnemu prírastku na hmotnosti. Estrogén ovplyvňuje metabolizmus, a ak je ho málo, alebo naopak príliš veľa, vzniká v tele silný nepomer „síl“. Hoci je ťažké počas periódy odolávať chúťkam na rôzne jedlá, vyhýbať by ste sa mali najmä tým, ktoré obsahujú príliš veľa škrobu. Patria sem lúpaná ryža, zemiaky, cestoviny z bielej múky. Nerovnováha pohlavných hormónov vraj spôsobuje problémy s látkovou premenou cukru.

Chudnete? Oplatí sa mať stres pod kontrolou

Hormonálna nerovnováha zapríčiňuje aj stratu energie, únavu, poruchy nálady. Pocity depresie a úzkosti môžu vyvolávať aj zvýšené hladiny stresového hormónu kortizolu. Ten vyvoláva v organizme chronický stres a neschopnosť organizmu zbaviť sa v tomto stave nadbytočných kilogramov. Hormonálne zmeny u žien môže teda vyvolávať stresujúca práca, nezhody s partnerom, choroby endokrinného systému, menštruácia, menopauza, ale aj nadváha či obezita.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #nadváha #hormóny #priberanie #chuť do jedla #leptín #inzulínová rezistencia

+ Vyrovnaný jedálniček je kľúčom k dlhodobému šťastiu.
Nakupujete nadbytočne veľa potravín potom končí v...

+ Pravidelne regenerovať svoje sily je správne, inak padnete únavou.
Podnikanie bude smerovať dopredu a vy budete...