150 minút pohybu týždenne? Takto to hravo zvládnete!

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie WHO by sa mali dospelí jedinci hýbať týždenne aspoň 150 minút.

22.05.2019 14:30
psi - psy - domáce zvieratá - opatera - psíčkar... Foto:
Lenivcom chýba "nakopnutie", možno by si mali zabezpečiť psa.
debata

Možno patríte k tým, ktorí práve krútia pochybovačne hlavou, pretože to jednoducho nedokážete. Iní sa hýbu aj hodinu denne. Ako sa ďalej ukázalo, lenivcom chýba „nakopnutie“, aby to dosiahli: Napríklad, zabezpečiť si psa.

Psy sú najlepší fitness priatelia

Pre psíčkarov je až štyrikrát pravdepodobnejšie, že sa im týždenne podarí intenzívne hýbať spomínaných 150 minút. Zistili to vedci z liverpoolskej univerzity. Aj deti v domácnostiach so psom boli v priemere telesne aktívnejšie. Z toho vychádza, že psy sú najlepší fitness priatelia…

Aj v zlom počasí

Skutočnosť, že štvornohí priatelia môžu prispieť k zdravšiemu životnému štýlu, dokázala už švédska štúdia v roku 2017. Podľa tohto pozorovania žijú majitelia psíkov dlhšie a zriedka ich trápia srdcovo-cievne ochorenia. Ľudia, ktorí majú psíka, sa podľa tejto štúdie aj viac hýbu, a to aj v prípade, že je zlé počasie. Pretože jednoducho musia.

Pes nenahrádza šport

Podľa štúdie liverpoolskej univerzity psík nenahrádza športové aktivity ako je napríklad beh. Prechádzka so psom je ale dodatočným „zdrojom pohybu“. Každopádne, v rámci štúdie ostáva nejasné, či aktívnejší ľudia majú psa, alebo je to naopak – hýbu sa viac, pretože majú psa. Jedno je však isté, čo sa týka denného pohybu, vďaka psom sú zdravší.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pohyb #aktivita #pes #prechádzka #srdcovo-cievne ochorenia

+ Dovolenku si zaslúžite nielen pre radosť ale aj pre nevyhnutné zdravie.
Tímová spolupráca...

+ Začínate mať problémy s dýchaním, potrebujete pravidelný pohyb.
Zvýšte pozornosť pri zverejňovaní osobných...