Vedci varujú, priberá sa aj zo svetla

Konzumácia jedla, cvičenie alebo vysedávanie pred televízorom tesne pred spaním nám kradnú spánok. Vedeli ste však, že niektoré zlozvyky súvisiace s nočným odpočinkom dokážu ovplyvniť aj priberanie na telesnej hmotnosti?

14.05.2019 17:00
spánok, žena, spiaca žena, noc, posteľ, budík Foto:
Aj malému množstvu svetla počas nočného odpočinku narúša kvalitu spánku.
debata (1)

Keď sa spí pri svetle

Podľa odborníkov takáto situácia nastáva aj v prípade svetla. To denné, samozrejme, povzbudzuje ľudský organizmus k lepším výkonom, potláča úzkosti a depresiu. Horšie je to v prípade umelého svetla a najhorší scenár sa objavuje vtedy, ak si doprajeme spánok pri rôznych zapnutých svetelných zdrojoch. Zistenia z nedávnej lekárskej štúdie nás presviedčajú, že vystavenie sa už aj malému množstvu svetla počas nočného odpočinku narúša nielen kvalitu spánku, ale pridáva aj kilogramy navyše. Spomínané zistenia odôvodňujú zvýšeným vylučovaním stresového hormónu kortizolu.

Dobrý i zlý hormón

O kortizole je známe, že sa v ľudskom organizme uvoľňuje vo zvýšenej miere pri strese, napätí, ťažkých životných situáciách a rozhodnutiach. Jeho úlohou je pripraviť telo na boj s prekážkami. V malom množstve je teda nevyhnutný na prežitie. Vo vyšších dávkach však poškodzuje organizmus. Za daných okolností, väčšie množstvo tejto látky v organizme priamo súvisí s priberaním na hmotnosti. Ak však v noci odpočívame v tmavej miestnosti bez rušivého vplyvu svetiel, rýchlejšie si oddýchneme a lepšie naštartujeme proces chudnutia.

Rôzne názory na domáce zvieratko

Prekvapivo, medzi „spánkové“ zlozvyky radia niektorí odborníci aj túlenie sa k domácemu zvieratku, a to mačke či psovi. Podľa ich názoru spaním vedľa týchto zvierat sa vystavujeme riziku chorôb či vnútorným parazitom. Oproti tomuto tvrdeniu však vystupuje celý rad opačných názorov. Zviera, ktoré je súčasťou domácnosti, nás nemôže ohroziť chorobami, pretože je pravidelne očkované proti rôznych ochoreniam, vrátane aj pre človeka nebezpečnej besnoty. K riziku môže dôjsť len v prípade, ak zvieratko nie je zaočkované, alebo je choré a neliečené. Psom, ale i mačkám sa naopak pripisujú významné terapeutické schopnosti. Navodzujú pocit bezpečia, istoty, pohody a zlepšujú tak kvalitu spánku.

Spánok v nahote lieči

Ak chcete počas noci potešiť partnera luxusnou spodnou bielizňou, buďte na pozore. K spomínaným zlozvykom sa tiež zaraďuje spanie v príliš tesnej a nevzdušnej bielizni, čo platí rovnako pre mužov aj ženy. Tesná podprsenka a u mužov napríklad príliš obtiahnuté slipy zvyšujú telesnú teplotu. Dochádza tak k ovplyvňovaniu kľúčového hormónu regulujúceho spánok, melatonínu. Z tohto dôvodu sa odporúča odpočívať v noci nahý, bez rušivých kusov oblečenia. K povoleným druhom odevov patria voľné pyžamá so vzdušných materiálov.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #nahota #chudnutie #spánok #zlozvyky #Melatonín #priberanie #kortizol #umelé osvetlenie

+ Pokoj nenájdete len tak, musíte to v prvom rade sami chcieť.
Radíte všetkým na okolo pritom sami so sebou si...

+ Zamerajte sa na potraviny, ktoré podporujú vaše zdravie.
Nenechávajte všetko na pleciach kolegov, keď treba,...