Alternatívna či periodická diéta? Aj také sú

Menej energie prijímanej z jedla. Ak sa to s kalóriami nepreháňa, telo sa nám poďakuje lepším zdravím, a samozrejme úbytkom prebytočného tuku. Takto to funguje.

01.05.2019 16:00
Hladovanie podľa lekárov nie je pre telo... Foto: ,
Pri rýchlom zhadzovaní podkožného tuku sa osvedčuje prerušované hladovanie.
debata

Kalórie sa neznižujú na úkor zdravia

„Obmedzenie kalórií znamená zníženie priemerného denného príjmu kalórií pod úroveň, ktorý je typický alebo zvyčajný, bez podvýživy alebo nedostatku základných živín,“ vysvetľuje fungovanie znižovania energetického príjmu americký Národný inštitút starnutia. Priškrtenie kalórií sa realizuje buď v nejakej časti dňa, alebo v celých dňoch počas týždňa. K dispozícii je viacero stravovacích plánov, ktoré počítajú s rozličným využívaním energie zo stravy. Výskumníci sa pri skúmaní týchto diétnych plánov zameriavajú predovšetkým na to, ako znížené množstvo kalórií alebo pôst pôsobia na ľudské zdravie. Ich závery sú prekvapujúce. Znižovanie kalórií má význam nielen pri chudnutí, ale aj udržiavaní telesnej a psychickej kondície.

Takto funguje prerušované hladovanie

Stravovacie plány zamerané na znižovanie energetického príjmu sa rozdeľujú do dvoch veľkých skupín. Do prvej patrí obmedzovanie kalórií, ktoré sa robí ich postupným znižovaním počas dňa. Do druhej skupiny zase spadajú rôzne obdoby pôstov, ktoré sa sústreďujú na frekvenciu príjmu potravy. K základným diétnym plánom, ktoré sa osvedčujú najmä pri rýchlom zhadzovaní podkožného tuku zaraďujeme takzvané prerušované hladovanie (intermittent fasting). Jedlo sa konzumuje len v určitom, zväčša v krátkom časovom úseku počas dňa. Napríklad od 14. do 20. hodiny, pričom nasledujúci čas až do ďalšieho popoludnia patrí takzvanej hladovke, počas ktorej je potrebné piť vodu. Dovolené sú aj nesladené čaje, alebo káva. Výživoví experti zhodne tvrdia, že tento spôsob prerušovaného hladovania má význam najmä pri zvyšovaní hodnôt rastového hormónu v ľudskom tele. Tento hormón sa podieľa na rýchlejšej regenerácii tkanív a spaľovaní tukov.

Čo viete o alternatívnom pôste?

Veľkú popularitu si získal aj takzvaný alternatívny pôst. Potrava sa prijíma v takmer neobmedzenom množstve každý druhý deň, pričom dni medzi spomínaným obdobím sú zamerané na jedenie jedla s minimom kalórií. Kolísanie kalórií počas týždňa môže mať podobný efekt, ako prerušované hladovanie. Ak sa stravujeme štandardne rovnako takmer každý deň, telo je zvyknuté na určitý prísun energie. V prípade, že sa tento proces a „zvyk“ tela naruší, dochádza k lepšiemu využívaniu energie a naštartovaniu metabolizmu. Podobným stravovacím plánom je aj takzvaná diéta 5:2. Jedlo sa konzumuje päť dni v týždni, po ktorých nasledujú dva dni tvrdého obmedzenia kalórií. Menej známe je, ako uvádza americký Národný inštitút stravovania, takzvané periodické hladovanie. Kalorický príjem je obmedzený len na päť po sebe idúcich dní, ostatné dni v mesiaci sú bez zmien stravovania.

Viaceré benefity pre zdravie

Čo sa teda deje v tele počas priškrcovania kalórií? Výskumy, ktoré sa uskutočnili na zvieratách v laboratórnych podmienkach poukázali, že zmeny sa týkajú viacerých telesných procesov, chudnutia aj starnutia. Patrí sem tiež ovplyvňovanie zápalov, metabolizmu cukru, udržiavanie proteínových štruktúr, ale aj schopnosť poskytovať energiu pre bunkové procesy a modifikáciu DNA. Znižovanie kalórií má podľa spomínaného inštitútu tiež vplyv na znižovanie oxidačného stresu, ktorý je spôsobený voľnými radikálmi a vyvoláva rôzne nádorové ochorenia.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #chudnutie #pôst #kaloriský príjem #preušované hladovanie

+ Dovolenku si zaslúžite nielen pre radosť ale aj pre nevyhnutné zdravie.
Tímová spolupráca...

+ Chýba vám elán, slnečné lúče vám pomôžu doplniť energiu a vitamín D.
Očakávajte uznanie za vašu tvrdú...