Kľudový režim počas dňa sa dotkne aj metabolizmu! Myslite na to a hýbte sa

Tri veci, ktoré sa počas dňa podpíšu pod spomalenie metabolizmu.

02.04.2019 15:00
žena, kancelária, jedlo Foto:
Dlhé sedenie spomaľuje metabalizmus, čo sa takto počas obeda prejsť?
debata

Priveľa sedenia

V kancelárii, v aute, na pohovke… Nie je žiadnym prekvapením, že pohybu v našom živote je čoraz menej. Málo aktivity a veľa sedenia znamená pre telo jasný signál – „prepne“ do kľudového režimu. Takýto režim sa dotkne aj metabolizmu, ktorý začne fungovať pomalšie, keďže telo sa nehýbe. Z tohto dôvodu je potrebné, aby ste sa viac hýbali aj v kancelárii. Kľudový režim metabolizmu musíte zmeniť, a to pravidelným zaraďovaním pohybu do vášho dňa. Pešia prechádzka do práce minimálne v trvaní 20 minút a rýchlejším tempom, schody namiesto výťahu, pravidelné odbehnutie od počítača a aspoň krátka prechádzka na terasu či do kuchynky po vodu.

Málo spánku

Aj spánkový režim má značný vplyv na správne fungovanie metabolizmu. Nedostatok spánku dokáže narušiť rytmus metabolizmu a dokáže ho spomaliť. Okrem toho únava sa dokáže negatívne podpísať aj pod pocit hladu – ak v noci málo spíme, nasledujúci deň pociťujeme hlad o čosi výraznejšie, pretože organizmus vysiela signál, že potrebuje doplniť energiu čo najrýchlejšie, aby mohol normálne fungovať. Preto aj počas zhadzovania kilogramov je veľmi dôležitý pravidelný spánkový režim a čas potrebný na relaxáciu, napríklad po športovej aktivite.

Alkohol

Aj popíjanie alkoholu môže výrazne narušiť metabolizmus. Víno a koktejly síce chutia na slnkom zaliatych terasách skvelo, odbúravanie alkoholu z tela však stojí organizmus námahu, ktorú by mohlo upriamiť iným smerom, napríklad na spaľovanie tuku. Ak už neviete alkoholu odolať, potom si ho doprajte s dúškami čistej vody, vďaka čomu sa z tela odbúra o čosi ľahšie. Alkohol okrem toho zvyšuje chuť do jedla, čo nie je v prípade diéty žiaduce.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #sedenie #metabolizmus #spomalený metabolizmus

+ Rozdelíte si denné jedlo na viacero porcií, úspech sa rýchlo dostaví.
Očakávajte dobré správy ohľadom...

+ Pocítite oslabenie imunitného systému, prospeje vám krátky pôst.
Nové pracovné príležitosti otvoria...