Na zdravie s mangostanom

Zvláštnemu ovociu odborne zvanému Mangostana lahodná neprekáža žiadna choroba. Účinky tejto ázijskej pochúťky na fyzickú a psychickú kondíciu si cenia na celom svete.

04.03.2019 07:00
mangostána ovocie Srí Lanka mangostin Foto: ,
Takto vyzerá ovocie mangostána, keď je otvorené.
debata

Čas na zmenu

Domovom mangostanu je juhovýchodná Ázia s rovnomenným názvom. S ovocím s podobným označením mango však nemá nič spoločné. Kráča si svojou vlastnou cestou a postupne sa stáva zdravou súčasťou našich jedálničkov. Stromy tejto rastliny patria k najpomalšie rastúcim drevinám a rodiť chutné plody začínajú až po desiatich či pätnástich rokoch. Úroda sa zbiera aj zopár mesiacov, nakoľko na jednom strome sú tisícky plodov. Ovocie má fialovú farbu s hrubou šupkou. Po odstránení tohto obalu zbadáme zopár chutných mesiačikov dužiny. Plod môže pripomínať slivky. Má priemer päť až osem centimetrov a chuťovo sa podobá ovociu liči.

Vyslúžený titul

Hovorí sa mu tiež kráľovná ovocia a stalo sa súčasťou tradičnej medicíny v mnohých ázijských krajinách. Sto gramov plodu sa pýši len približne 60 kilokalóriami. Neobsahuje žiadne nasýtené tuky, napríklad ako kokos, ale za to vysoké množstvo vlákniny potrebnej na znižovanie zlého cholesterolu v krvi. Odborníci na výživu oceňujú najmä vysoké hodnoty antioxidantov. Najznámejšie z nich sú polyfenoly, ktoré majú silné protizápalové účinky a patria k základným látkam na ochranu srdca. Spomínané látky majú ešte jednu skvelú vlastnosť. Podieľajú sa na rekonštruovaní buniek, ktoré boli poškodené takzvanými voľnými radikálmi.

Ako stvorený proti vírusom

Mangostan je vhodné dopriať si najmä v čase vyššieho výskytu chrípkových a iných vírusových ochorení, nakoľko obsahuje kyselinu askorbovú, známu skôr pod názvom vitamín C. Sto gramov tejto plodiny má približne 18 gramov sacharidov, čo ho robí príjemne sladkým. Bielkoviny a tuky sú na minime, asi ako u každého ovocia, napríklad okrem avokáda a kokosu. Z vitamínov okrem „céčka“ dominuje vitamín A potrebný na ostrý zrak, či kvalitu pokožky. Z minerálnych látok nechýba vápnik na pevné kosti a zdravé zuby a železo, ktoré podporuje krvotvorbu. Pravidelná konzumácia tohto ovocia tak môže zabrániť chrípke, srdcovocievnych ochoreniam, ateroskleróze, bolestiam na hrudi. Pomáha lepšiemu prietoku krvi, zvláda boj proti anémii a kontroluje hladiny triglyceridov v krvi.

Nové prírodné antibiotikum?

Zaujímavé je, že mangostan je zdrojom akýchsi prírodných antibiotík, ktoré sa vraj osvedčili aj pri predchádzaní v súčasnej dobe už nie veľmi známej chorobe, tuberkulóze. Okrem pľúc si posvieti aj na zdravie srdca a ciev. Vďaka minerálnej látke draslík udržuje srdcový sval v dobrej kondícii, pôsobí tak preventívne voči vysokému krvnému tlaku a infarktu myokardu. Dámy oceňujú najmä schopnosť mangostanu potláčať akné, škvrny na koži. Dokáže sa popasovať aj so suchou či mastnou pokožkou, ale aj rôznymi mykózami. A aby toho nebolo málo, čo-to prináša aj starším ľuďom. Niektoré štúdie potvrdzujú, že zaradenie tohto ovocia do nášho každodenného jedálnička dokáže zlepšovať kognitívne funkcie, akými sú učenie, pamäť a koncentrácia. Mangostan je teda schopný redukovať tie zlúčeniny (plaky) v mozgu, ktoré stoja za vznikom Alzheimerovej choroby.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ovocie #vírusy #vláknina #antioxidanty #zápaly #liči #polyfenoly #mangostan #prírodné antibiotikum

+ Vyrovnaný jedálniček je kľúčom k dlhodobému šťastiu.
Nakupujete nadbytočne veľa potravín potom končí v...

+ Začínate mať problémy s dýchaním, potrebujete pravidelný pohyb.
Zvýšte pozornosť pri zverejňovaní osobných...