Strach z čokolády a priberania?

Podľa vedcov je zbytočný. Pochúťka z kakaových bôbov sa môže pokojne pochváliť viacerými zdravotnými benefitmi.

01.03.2019 09:30
Čokoláda je zdravá Foto:
Čokoláda s viac ako 70% obsahom kakaa je zdravá.
debata (2)

Pozor na mliečnu a bielu

Nie všetky druhy čokolády patria do nášho jedálnička. Pozor si treba dávať na to, kde je málo kakaovej zložky. Biela a mliečna dobrota by sa mala v stravovacom pláne objavovať len minimálne. Rozdiel v porovnaní s tmavou čokoládou spočíva najmä v pridanom mlieku a cukre. Čím má horká čokoláda viac percent kakaa, tým menej má pridaného cukru. Medzi kľúčové látky, ktoré chránia zdravie človeka patria takzvané bioflavonoidy. Ide o silné antioxidanty a zaraďujeme ich medzi základnú súčasť zdravej výživy. Nachádzajú sa v rastlinných produktoch, akými sú čerstvé ovocie, zelenina, zelený čaj a červené víno. Konzumácia potravín s obsahom bioflavonoidov pomáha znižovať riziko srdcového infarktu a mozgovej príhody. Problém so zdravotnými účinkami čokolády nastáva však vtedy, ak sa do nej pridáva mliečna alebo smotanová zložka. V tomto prípade sa antioxidanty ničia a nemajú pre človeka zásadný význam.

Toto sú zdravé tuky

Z telu prospešných látok má horká čokoláda aj kyselinu stearovú. Jedná sa o nasýtený tuk, čo prakticky znamená, že si zachováva pevnú a tuhú štruktúru pri izbovej teplote. I napriek tomu, že nasýtené mastné kyseliny majú tendenciu zvyšovať cholesterol v tele človeka, tmavá dobrota je výnimkou. Americký úrad American Heart Association upozorňuje spotrebiteľov na to, aby v dôsledku vyššie uvedenej skutočnosti znižovali príjem mastných tukov približne o 6 až 10 %. Zaujímavé je, že s nasýtenými mastnými kyselinami nemá organizácia problém, ak sa nachádzajú práve v horkej čokoláde. Výskumy preukázali, že na rozdiel od väčšiny týchto tukov tie „čokoládové“ nezvyšujú celkovú hladinu cholesterolu, ani hladinu zlého (LDL) cholesterolu. Naopak, krvným cievam doslova prospievajú, nakoľko znižujú riziko tvorby krvných zrazenín.

Zatočí so zápalmi

Pokiaľ patríte k ľuďom, ktorí sú častejšie vystavení rôznym zápalom v tele, zbystrite pozornosť. Zápal sa považuje za základnú príčinu rôznych vážnych ochorení, a to srdcových chorôb, rakoviny, ale aj cukrovky, či Alzheimerovej choroby. V tele sa meria testom na C reaktívny proteín (CRP). Štúdie potvrdzujú, že práve konzumácia horkej čokolády výrazne znižuje hladiny CRP a teda aj samotného zápalu v ľudskom organizme. Aby mala čokoláda vyššie spomínané účinky, je vhodné voliť také druhy, ktoré obsahujú viac ako 70 % kakaovej zložky. Ani s tmavou čokoládou to však netreba príliš preháňať. Konzumovať by sa mala v malých množstvách a nie nárazovo v niekoľkých desiatkach gramov. Odborníci odporúčajú, aby ste sa jej konzumácii vyhli tesne pred spaním, pretože podobne ako káva stimuluje organizmus.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #čokoláda #zápal #cholesterol #priberanie #antioxidanty #flavonoidy #zdravé tuky #kyselina stearová

+ Rozdelíte si denné jedlo na viacero porcií, úspech sa rýchlo dostaví.
Očakávajte dobré správy ohľadom...

+ Zdravé stravovanie prinesie spokojnosť a lepšie zdravie.
Trpezlivosť a dôkladnosť vás dovedú k vytúženým cieľom....