Chcete piecť inak? Skúste to s bezlepkovými múkami a zdravšími sladidlami

Viete, koľko cukru sa nachádza v bežných sladkých receptoch? Skúste to zmeniť.

23.02.2019 08:30
Lenka Mančíková Foto:
Piecť zdravo: Dá sa to.
debata

Po knihe Kvások prichádza známa blogerka a popularizátorka pečenia z kvásku Lenka Mančíková s novinkou. Na jej margo hovorí: "Rada pečiem sladké dobroty. Keď som však kedysi dávno pri mojich prvých pokusoch s pečením zistila, koľko cukru sa nachádza v bežnom recepte, okamžite som jeho dávky začala meniť a piecť po svojom. Dnes pečiem najmä s alternatívnymi múkami, väčšinou bezlepkovými a rôznymi zdravšími sladidlami. Aj preto je v knihe väčšina bezlepkových receptov, ktoré však nie sú určené iba pre celiatikov.“

V druhej knihe Lenky Mančíkovej sa dozviete ako zdravo sladiť a ktoré suroviny je vhodné použiť na nutrične bohatšie pečenie.

Sladké, Lenka Mančíková

„Mnohí ľudia používajú namiesto rafinovaného trstinový cukor, neuvedomujú si však, že má rovnaký glykemický index. Je „len“ zdravší, pretože nie je rafinovaný. Pozor. Ak chceme schudnúť, buď musíme znížiť dávku cukru alebo ho nahradiť inou, zdravšou alternatívou. Sú tu však aj zdravotné aspekty – je zbavený všetkých cenných látok, a tým pádom nášmu telu nič neprináša, má vysoký glykemický index, čím zaťažuje pankreas, prekysľuje organizmus…,“ opísala Mančíková v rozhovore pre Pravdu.

Kniha pre milovníkov sladkého ponúka recepty, ktorých základom sú kvalitné, na živiny bohaté suroviny, prírodné sladidlá, ako aj zdravé a šetrne používané tuky. Medzi nimi nájdete alternatívy pre celiatikov a vegánov. Zistíte, že zdravé pečenie je jednoduché, rýchle, a navyše výborne chutí.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pečenie #sladké #Lenka Mančíková

+ Začínate mať problémy s dýchaním, potrebujete pravidelný pohyb.
Zvýšte pozornosť pri zverejňovaní osobných...

+ Pocítite oslabenie imunitného systému, prospeje vám krátky pôst.
Nové pracovné príležitosti otvoria...