Čo v sebe skrýva čarovný nápoj z kokosu?

Rozlúčme sa s únavou a sezónnymi ochoreniami. Kokosová voda má účinky všelieku. A vďaka nízkemu obsahu kalórií si nachádza svoje miesto aj v redukčných diétach.

09.02.2019 15:00
kokosová voda Foto:
Kokosová voda zabezpečuje zdravé fungovanie srdca a obehovej sústavy.
debata

Skvelý zdroj minerálov

Kokosová voda patrí medzi ideálne športové nápoje. Radí sa k nim vďaka vysokému obsahu elektrolytov, ktoré regulujú krvný tlak, hydratujú organizmus a zlepšujú činnosť črevných funkcií. Tekutiny sa v ľudskom tele nachádzajú vo vnútri buniek aj mimo nich. Elektrolyty sú v týchto tekutinách vo forme rozpustných iónov. Tieto ióny majú elektrickú vodivosť a umožňujú prenos látok medzi bunkou a medzibunkovou tekutinou. Medzi protagonistov elektrolytov patria sodík a draslík, ktoré zohrávajú dôležitú úlohu v rámci takzvanej sodíkovo-draslíkovej pumpy. Na-K pumpa vytláča sodík von z bunky, a naopak, draslík sa dostáva do bunky z medzibunkového priestoru. Kokosová voda obsahuje na sto gramov približne 100 mg sodíka a 250 mg draslíka. Posledná menovaná minerálna látka zabezpečuje zdravé fungovanie srdca a obehovej sústavy.

Poteší aj pri znižovaní hmotnosti

Ideálnym časom na popíjanie kokosovej vody je čas raňajok a predpoludnie. Chutný sladký nápoj sa odporúča konzumovať ráno nalačno. Pre organizmus zabezpečí udržanie rovnováhy spomínaných elektrolytov. Kyselina laurová obsiahnutá v lahodnom drinku sa pre zmenu postará o detoxikáciu organizmu, zrýchlenie metabolizmus a posilnenie imunity. Príjem kokosovej vody predpoludním môže prispieť k strate hmotnosti. Sto gramov tejto pochúťky sa chváli len osemnástimi kilokalóriami, čo tento nápoj radí medzi nízko kalorické jedlá. Popíjanie kokosovej vody pred jedlom pomáha zahnať pocit hladu, pričom následne klesá potreba prijímania vyššieho množstva jedla počas obeda. Príjemná a sladká vôňa kokosu okrem tela povzbudzuje aj duševné funkcie. Pravidelná konzumácia osviežujúceho nápoja pomáha znižovať úzkosť a upokojuje srdcový tep. Odporúča sa tiež piť v čase pred spaním, pohladí myseľ a odstraňuje z tela nahromadený stres. Kokosová voda môže pomôcť pri čistení močových ciest a vyplavovaní toxínov, a tým zabráni infekciám a problémom s obličkami.

Vyhráva v boji s únavou

Ak ste to prehnali s alkoholom a nasledujúci deň trpíte únavou a bolesťami hlavy, kokosová voda je tým správnym riešením. Potláča a tlmí nevoľnosť, únavu a dopĺňa potrebné elektrolyty, k strate ktorých došlo v priebehu bujarej noci. Účinky tohto drinku si však chvália aj ľudia s problémami so žalúdkom. Obzvlášť sa však hodí tehotným ženám, ktorým pomáha zmierňovať následky rannej nevoľnosti počas prvého trimestra tehotenstva. S bolesťami žalúdka a zápchou počas tehotenstva si poradia vitamín C, vláknina a vápnik.

Toto sú ďalšie benefity lahodného nápoja:

  1. Detoxikuje a hydratuje organizmus. Zbavuje telo toxínov a voľných radikálov, ktoré spôsobujú oxidačný stres.
  2. Zmierňuje priebeh a prejavy akné. Pravidelná konzumácia zabezpečuje hydratáciu pokožky, ústup kožných škvŕn a zmenšenie prejavov mastnej pokožky.
  3. Zlepšuje športové výkony. Okrem elektrolytov sodíka a draslíka sa chváli aj vysokým obsahom ďalších minerálnych látok a stopových prvkov, a to horčíkom, vápnikom a fosforom.
  4. Pomáha pri trávení. Vláknina uľahčuje pohyb čriev, zlepšuje trávenie a bráni výskytu refluxu.
  5. Upravuje krvný tlak. Kokosová voda zlepšuje elektrolytovú rovnováhu a tým pomáha znižovať krvný tlak na primerané hodnoty.
  6. Pýši sa anti-age účinkami. Lahodný drink bráni starnutiu pokožky, bráni výskytu prvých vrások.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #chudnutie #únava #hydratácia #sodík #draslík #kokosová voda #elektrolyty

+ Dovolenku si zaslúžite nielen pre radosť ale aj pre nevyhnutné zdravie.
Tímová spolupráca...

+ Pocítite prílev vnútorných síl a zvýši sa vám chuť do života.
Vykročíte správnou nohou a problémy vyriešite bez...