Prvá pomoc pre unavený mozog

Šesť potravín, ktoré rozjasnia myseľ. Zelený čaj, ovsené vločky, vajíčka, ryby, kuracina a červené mäso.

08.02.2019 17:00
mozog, pamäť, rozum, rozmýšľanie, Alzhaimer Foto:
Teín v zelenom čaji zvyšuje celkovú koncentráciu a bdelosť organizmu.
debata

Zelený čaj pre chytrú hlavu

Káva síce patrí k typickým života budičom, jej účinok sa však obmedzuje len na krátky čas. Ak sa to s čiernym mokom preženie, môžu nastať problémy spojené s vystupňovaním úzkosti, podráždenosťou a bolesťami žalúdka. Oproti tomuto nápoju sa na posilnenie duševných síl odporúča zelený čaj. Na rozdiel od kávy obsahuje látku teín, ktorá pôsobí na ľudský organizmus dlhšie ako kofeín, nedráždi tráviaci trakt a, samozrejme, zvyšuje celkovú koncentráciu a bdelosť organizmu. Zelený čaj sa vyrába z rastliny čajovníka čínskeho. Na rozdiel od čierneho čaju neprechádza fázou úpravy zvanou fermentácia. Z tohto dôvodu sa môže pochváliť jemnejšou chuťou. Okrem pozitívnych účinkov na ľudský mozog je pre prítomnosť antioxidantov skvelou voľbou aj na posilnenie imunitného systému. Pôsobí protizápalovo, detoxikuje organizmus a redukuje prvé príznaky starnutia. Zelený čaj je skvelou voľbou nápoja v rámci raňajkového menu. To môžeme vhodne doplniť konzumáciou vajíčok, či už uvarených, miešaných alebo vo forme volského oka. Vajíčka obsahujú látku lecitín, ktorá pomáha podporovať koncentráciu a pamäť.

Ovsené vločky potešia mozog

V prípade, že konzumácia vajec nie je pre vás tou správnou voľbou, vyberte si na „nakopnutie“ mozgu iného skvelého pomocníka. Raňajky skvele doplnia ovsené vločky, ktoré sa pýšia vysokým obsahom polysacharidov. Ide o zložené druhy cukrov, ktorých výhoda spočíva v postupnom uvoľňovaní energie do krvného riečiska. Ovsené vločky sú skvelou voľbou aj pri dopĺňaní vlákniny do jedálneho lístka. Vláknina sa stará o udržanie stabilnej hladiny cukru v krvi a zdravé trávenie. Raňajky, ktorých základ tvorí spomínaný druh obilniny sa skvele kombinujú s malinami, jahodami, čučoriedkami, jablkami, ale aj orechmi.

Nevyhýbajte sa mäsu

Pre správnu kondíciu mozgu sú potrebné omega-3-mastné kyseliny. K skvelým zdrojom týchto látok patria tučné morské ryby, ako losos, sleď a makrela. Ak vám ryby príliš nevoňajú a s ich konzumáciou máte problém, netreba zúfať. Lekárne ponúkajú širokú škálu výživových doplnkov s rybím olejom, a to dokonca takých, ktoré sú bez typického rybieho zápachu. Nielen ryby dokážu nabiť mozgové bunky potrebnou energiou. Kuracie mäso udržiava správnu hladinu cukru v krvi, čím predchádza výkyvom nálad a podráždenosti. Teľacie, hovädzie či jahňacie mäso potešia ľudský organizmus dostatočnou dávkou stopového prvku železa. Vysoká hladina tejto látky je potrebná na udržanie pozornosti, koncentrácie a schopnosti učiť sa.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #mäso #Ryby #mozog #zdravá výživa #pamäť #zelený čaj #ovsené vločky #vajíčka #myseľ

+ Vyvážená strava prinesie viac energie a pocit šťastia.
Dokumenty nepodpisujte hneď, potrebné je čítanie, inak...

+ Začínate mať problémy s dýchaním, potrebujete pravidelný pohyb.
Zvýšte pozornosť pri zverejňovaní osobných...