Táto diéta si poradí s pochmúrnou náladou

Osem rokov výskumov a zaujímavý výsledok. Vedci sa zhodujú, že Stredomorská diéta pomáha potláčať depresívne nálady. Ako to funguje?

02.02.2019 14:00
Zdravé tuky, Zdravie, Ryby, Olej, Avokádo Foto:
Stredomorská diéta ponúka jedla bohaté na zdravé tuky.
debata

Viac rastlinnej stravy a depresia odchádza

Stredomorská diéta je založená na konzumácií ovocia, zeleniny, olivového oleja, obilnín, orechov a rýb. Naopak, vyhýba sa mliečnym a mäsovým produktom. V priebehu ôsmich rokov vykonali vedci po celom svete rozsiahle výskumy týkajúce sa vplyvu vybraných druhov potravín na ľudské zdravie. Vychádzali pritom z viacerých premenných. Ľudia, ktorí trpia depresiou strácajú chuť do jedla a s ňou aj potrebu starať sa o svoj zovňajšok. Tí, ktorí sa považujú za šťastných sa radi udržiavajú v dobrej fyzickej a psychickej kondícií. Starajú sa tak nielen o svoj vzhľad, ale aj o to, čo si dajú na tanier. Výskumníci pritom vychádzajú z predpokladu, že konzumácia nevhodných potravín, akými sú napríklad sladké potraviny, polotovary, či nadmerne slané jedlá zvyšujú pravdepodobnosť vzniku depresie.

Vynechajte alkohol a cukor

Stephen Buckley z charitatívnej organizácie pre oblasť duševného zdravia s názvom Mind sa domnieva, že medzi tým, čo jeme a ako sa cítime existujú silný vzťah. Ako uviedol pre stethnews.com, pochutnávanie si na zdravej strave a pravidelné cvičenie povzbudzuje nielen telo, ale i dušu. Potraviny ako cukor, kofeín a alkohol podľa neho menia náladu a z tohto dôvodu je potrebné ich zo stravy vylúčiť, alebo ich konzumáciu aspoň obmedziť. Okrem pozitívnych výsledkov Stredomorskej diéty na ľudskú psychiku výskumy po celom svete ukazujú, že tento spôsob stravovania pomáha znížiť riziko vzniku srdcovocievnych ochorení a cukrovky 2. typu. Vedci veria, že ľudia na tejto diéte môžu prežiť dlhší a kvalitnejší život.

Inšpirovaná Grékmi

Stredomorská diéta sa inšpiruje gréckou, talianskou, ale aj španielskou kuchyňou. Zahŕňa okrem spomínanej zeleniny, ovocia, rýb a orechov tiež strukoviny, semená rastlín, morské plody, či rôzne druhy korením. Tieto potraviny by sa mali konzumovať čerstvé a nie priemyselne spracované. Zástancovia tohto spôsobu stravovania neodporúčajú počas diéty jesť potraviny, do ktorých sa pridáva cukor, teda sladkosti, koláče, zákusky a sladené nápoje. Vyhýbať by sme sa tiež mali pečivu z bielej múky a tradičným „zakáľačkovým“ pochúťkam, a to klobásam, slanine, či párkom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #alkohol #ovocie #zelenina #depresia #olivový olej #cukor #stredomorská diéta

+ Dovolenku si zaslúžite nielen pre radosť ale aj pre nevyhnutné zdravie.
Tímová spolupráca...

+ Rozdelíte si denné jedlo na viacero porcií, úspech sa rýchlo dostaví.
Očakávajte dobré správy ohľadom...