„Divoká diéta“ povoľuje konzumáciu slaniny

Rýchle zhadzovanie nadbytočných kilogramov sľubuje zaujímavá Wild Diet, v preklade tiež označovaná ako divoká diéta. Na čo sa máme pri nej pripraviť?

26.01.2019 17:00
ovocie, zelenina, zdravé jedlo, diéta, chudnutie Foto:
Divoká diéta je sympatická v tom, že povoľuje občasné používanie mastných živočíšnych jedál.
debata (2)

Podobná známemu paleo stravovaniu

Divoká diéta v sebe kombinuje nízky príjem sacharidov a konzumáciu vyššieho množstva zdravých tukov. V mnohom sa podobá paleo diéte, pričom jej autor Abel James v nej dáva dôraz na tradičné zdroje potravín, ako sú mäso, ryby a zelenina. Princípy tohto netradičného druhu stravovania sú založené na vylúčení obilnín, spracovaných potravín a cukrov (sladkostí) z jedálneho lístka. Do popredia je postavené jedlo pripravené z prírodných zdrojov a mimo reštaurácií. Výber potravín sa tiež sústreďuje na nespracované jedlá, ekologické výrobky, mäso zo zvierat, ktoré sú chované na pasienkoch a voľne žijúce ryby.

Raz do týždňa je voľno

Nakoľko je Wild Diet založená na nízkom až strednom príjme sacharidov, tie sa môžu v malých množstvách konzumovať povolené potraviny, akými sú ovocie a najmä zelenina. Z bielkovín sú dovolené kvalitné zdroje proteínov, a to tak živočíšne, ako aj rastlinné. Zaraďujeme k nim vajíčka, mäso, ryby a zdravé rastlinné oleje obsahujúce vysoké množstvo omega-3-mastných kyselín, ako olivový olej, orechy a semená rastlín. Divoká diéta sa striktne zameriava na uvedené stravovacie návyky, raz do týždňa je však povolené pochutnať si na ľubovoľnom jedle. Konzumácia takzvaného „cheat“ jedla má za cieľ naštartovať metabolizmus, ktorý sa môže pri jednostrannej strave spomaliť.

Žiaden strach, slanina je povolená

Pri výbere zeleniny by sme sa mali sústrediť na zelenú listovú zeleninu, ktorá obsahuje vysoké množstvo kyseliny listovej a minerálnych látok. Tuky by mali pochádzať aj z kokosového a avokádového oleja. Divoká diéta je sympatická v tom, že povoľuje občasné používanie mastných živočíšnych jedál, vrátane slaniny. Ovocie sa konzumuje v malých množstvách, maximálne raz až dvakrát v priebehu dňa, aby sa nezvyšoval celkový denný kalorický príjem. Podľa portálu healthline.com je Wild Diet zložená zo 65 % rastlinných potravín a z 35 % mäsa, tukov a olejov.

Nehrozí žiadne počítanie kalórií

Pri tomto type stravovania sa nepočítajú kalórie, nakoľko sa zameriava skôr na striktné vynechávanie príliš sladkých a kalorických dobrôt. Výskumy o tom, ako môže táto diéta pôsobiť na ľudský organizmus zatiaľ nie sú známe. Štúdia, ktorá sa uskutočnila na vzorke 148 dospelých obéznych ľudí a zameriavala sa na zníženie sacharidov v jedálničku ukázala zaujímavé výsledky. Pri príjme 40 gramov sacharidov denne došlo k väčšej strate hmotnosti, predovšetkým podkožného tuku, pričom nebola zaznamenaná degradácia svalovej hmoty.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #chudnutie #slanina #metabolizmus #paleo stravovanie #tuky #divoká diéta

+ Začínate mať problémy s dýchaním, potrebujete pravidelný pohyb.
Zvýšte pozornosť pri zverejňovaní osobných...

+ Pravidelne regenerovať svoje sily je správne, inak padnete únavou.
Podnikanie bude smerovať dopredu a vy budete...