Mladí ľudia raňajkujú málo alebo vôbec! Čo im hrozí?

Vynechaním raňajok sa mladí ľudia vystavujú riziku nutričnej ​​nerovnováhy a prejedania sa na sklonku dňa, píše taliansky denník Corriere della Sera.

09.01.2019 17:00
raňajky, cereálie, výživa Foto:
Ako je na tom s raňajkami váš tínedžer?
debata

Raňajky vynecháva každý tretí mladý chlapec a takmer polovica dievčat. Menej ako tretina adolescentov pravidelne obeduje a viac ako 80 percent konzumuje sladkosti aj slané pochúťky, karamelky, čokoládu či zmrzlinu počas dňa mimo hlavných jedál. Tieto výsledky priniesol nedávny výskum nazvaný Adolescenti a životný štýl, ktorý realizoval výskumný ústav IARD a Talianska spoločnosť pre lekárstvo dospievajúcej mládeže. Koordinoval ho Carlo Buzzi z Trentskej univerzity. Zahŕňal reprezentatívnu vzorku 2 654 študentov stredných škôl vo veku štrnástich až devätnástich rokov.

Výskum sa týkal rôznych oblastí života mládeže a takisto jej stravovania, ktoré je jedným z najchúlosti­vejších aspektov života mladého človeka. Pokiaľ ide o výber pokrmov, na prvom mieste sú cestoviny, ktoré konzumuje takmer denne 74,4 percenta opýtaných adolescentov. Nasleduje chlieb (65,2 percenta), ovocie (58 percent), zelenina (52,9 percenta) a mäso (50,3 percenta), zatiaľ čo menšej obľube sa tešia strukoviny, vajcia a ryby.

Mladí ľudia majú najviac v obľube cestoviny a mäso. Sladké a slané pochúťky, ale aj ryby sa im páčia oveľa viac, než ich v skutočnosti skonzumujú. Ovocie a zelenina sú menej obľúbené. Najhoršie sú na tom, pokiaľ ide o obľubu, strukoviny.

Hlavným jedlom dňa na juhu a na ostrovoch je obed, v ostatných častiach Talianska považuje mládež za hlavné jedlá dňa obed aj večeru. Situácia je iná vo veľkomestách, kde mládež väčšinou vníma ako hlavné jedlo dňa len večeru. Najviac sa to prejavuje v Miláne, kde večeru za hlavné jedlo dňa považuje 62 percent opýtaných adolescentov. Vynechávanie raňajok a dôraz kladený na večeru znepokojuje expertov, ktorí to označujú za škodlivú nutričnú ​​nerovnováhu, kedy je hlavný prísun energie prenášaný na koniec dňa. To vedie k nebezpečenstvu vzniku nadváhy a obezity.

K tomu je potrebné pripočítať sedavý spôsob života generácie, ktorá málo holduje športu. Okrem telocviku v škole sa pohybu nevenuje 31 percent mladíkov a 53 percent dievčat, alebo sa mu venuje menej ako dve hodiny týždenne. Hlavnými argumentami mladých, prečo nešportujú, je nedostatok času a pri niektorých aj nedostatok financií.

Celkom dobrá je medzi mládežou znalosť hlavných nutričných vlastností jedál. Študenti gymnázií sú na tom v porovnaní so študentmi technických odborov a učilíšť lepšie pokiaľ ide o vedomosti o geneticky upravených potravinách a o lokálnych potravinách. Z uvedomelej konzumácie vyplýva aj väčšia pozornosť k vlastnému zdraviu a k životnému prostrediu.

A ako sa stavia mládež k jedlám, ktoré nepozná? Najviac (80,9 percenta) ochutnalo nový pokrm u priateľov, zo zvedavosti si ho dalo 73,1 percenta mladých. Televízna reklama podľa výskumu ovplyvnila 41 percent opýtaných. Reklama na internete mala vplyv na 15 percent mladých. Zvedavejší a náchylnejšie k tomu, aby okúsili neznámy pokrm, sú viac dievčatá ako mladíci.

Odporúčania pri zmene jedálnička k zdravšiemu si pozrite aj v rozhovore s Katarínou Ovečkovou Medveďovou pre TV Pravda.

Video
debata chyba
Viac na túto tému: #raňajky #tínedžer #nutričné hodnoty

+ Vyvážená strava prinesie viac energie a pocit šťastia.
Dokumenty nepodpisujte hneď, potrebné je čítanie, inak...

+ Pocítite prílev vnútorných síl a zvýši sa vám chuť do života.
Vykročíte správnou nohou a problémy vyriešite bez...